2016 aralık fed faiz toplantısından sonrası bist 100 Bist 100 uzun vadeli alım için 2017 yılını yorumlar mısınız? Sektör tavsiyniz nedir? Borsa 26.10.2016 19:44 Mahmut Tanrıkulu sordu
Enver ERKAN
KapitalFX Araştırma Uzmanı

Merhaba,

Bilanço döneminde yatırımcı biraz daha hisse tarafına kayabilir. Özellikle banka bilançolarının güçlü beklenmesi ile beraber bankacılık sektörü öncülüğünde endekste yukarı yönlü hareketler görülebilir. Ancak diğer yandan makro bazda dışsal birçok risk bulunmaktadır. Bu risklerin tamamı sermaye hareketlerini ve portföy girişlerini etkileyecek cinstendir. ABD Başkanlık seçimleri, Fed’in faiz artırımının yakından izlenmesi gibi faktörleri bunlardan sayabiliriz. Özellikle bu gibi gelişmelerin ABD tahvil faizlerindeki oynaklığı artırmasını, bu durumun da gelişmekte olan ülke piyasalarının yatırım portföylerindeki ağırlığının azalmasına neden olması olası bir gelişmedir. Bir miktar yabancı çıkışı olabilir.

2016’nın son 3 ayı çok kritik bir dönemece işaret ediyor. 2016 yılında biz 75.000 – 80.000 bandı üzerinde fazla bir kalıcılık beklemiyoruz. Endeks bu platoda hareket etmeye devam edecektir. Yeni dip beklentimiz de yoktur, çünkü hem resesyon beklemiyoruz hem de hali hazırda MSCI EM ve EMEA endekslerine göre iskonto sunan BİST 100 ve 30’un düşük seviyelerde talep göreceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda endeks için belirlediğimiz ana plato olan 75.000 – 80.000 bandının altında ve üstünde bir miktar marj bırakarak; tepe noktasını 82.100 olarak, dip noktasını da 72.800 olarak görüyoruz. 

Açıklanan bilançoların genel hatlar itibariyle fazla sürpriz yaratmadığını ve projeksiyonlarımız doğrultusunda geldiğini söyleyebilirim. Bankacılık sektörüne baktığımızda; yıllık bazda güçlü karlar açıklandığı görülmektedir. Temel bankacılık marjlarındaki sağlıklı seyir devam ediyor. Muhtemelen bankalar içinde çok fazla sürpriz yaratan bir durum olmayacaktır. Son çeyrekte de not düzenlemeleri veya Fed faiz artırımı gibi olumsuzlukların son dönemdeki kredi makro ihtiyati önlemleri ve Merkez Bankası’nın likidite enjeksiyonları çerçevesinde denge bulacağını düşünmekteyiz. Kredi büyümesindeki ve kredi/mevduat oranlarındaki iyileşmenin etkisi son çeyrekte biraz daha belirginleşecektir. 3. çeyrek sonuna denk gelen not indirimi bankaların üçüncü çeyrek bilançolarını etkilemeyecek, 4. çeyreği ise sınırlı bir şekilde etkileyecektir.

Sanayi şirketleri için ise şunu söyleyebiliriz; Sektörler arası ayrışmaların konjüktürel durum nedeniyle belirgin olacağı bir dönem olacak. Üçüncü çeyreğe ilişkin karlılık beklentileri de böyle bir ayrışmayı ön plana çıkarmaktadır. Sektörel bazda maliyet kalemlerini oluşturan enerji fiyatlarının gerilemesi cam, çimento, enerji gibi sektörleri, iç tüketimin ve talebin son kredi kartı düzenlemeleriyle artması da perakende ve dayanıklı tüketim malları gibi sektörleri olumlu etkileyecektir. İhracat pazarlarındaki iyileşme otomotiv, beyaz eşya ve dayanıklı tüketim malları sektörlerinin ciro ve karlılıklarına ilişkin projeksiyonlarımız da olumlu. Dizel marjlarının etkisi ise rafineri, kimya, petrokimya sektörleri üzerinde etkili. Enflasyon oranları nedeniyle gıda fiyatlarının yüksek kalmış olması da, inelastik talebe sahip olan gıda ve içecek sektörleri açısından olumlu bir etkiye sahip. Yüksek seyreden çelik fiyatları da demir çelik sektörü açısından olumludur.

GYO’lar için ise; 3. çeyrek bilançolarında GYO şirketlerinin bu yıl içerisindeki eğilimlerini korumalarını bekliyoruz. Kredi faizlerinin düşmesi ve diğer düzenlemeler 3. çeyreğin sonuna denk geldiğinden dolayı 2016 12 aylık bilançolarda ve 2017 bilançolarında daha anlamlı bir etkiden bahsetmek mümkün olabilecektir. 

Borsa 28.10.2016 14:13
 

Hisse Başarıyla eklendi