fed ve moody' s kararları fed ve moody's puan indirimi ülkemizi nasıl etkiler uzun dönemde ekonomik olarak ne yapmaklıyız. Tahvil 28.9.2016 17:03 ramazan ceyhan sordu
Enver ERKAN
KapitalFX Araştırma Uzmanı

Merhaba,

İki “yatırım yapılabilir” notumuzdan birini kaybettiğimiz için olumsuz etkileneceğiz. Büyük emeklilik fonlarının yatırım şartları gereği en az iki reyting kurulusunda “yatırım yapılabilir’ notu olması gerekiyor. Yani bu fonlar Türk tahvillerinden çıkacaklar. Yeniden Türk tahvili almaları ise notun yeniden artmasıyla mümkün olabilecek. Dış finansman bu durumdan olumsuz etkilenecek. Türk bankalarının dış borçlanma yapmasının maliyeti de artacak.

Hali hazırda tek yatırım yapılabilir notumuz kaldı. Not görünümümüzü negatife çevirmiş olan Fitch de not indirimi yapabilir. Bunu bir sonraki değerlendirmesinde yapabileceği gibi, takvim dışı bir açıklama ile bu yıl içerisinde de yapabilirler. Asıl piyasa etkisini yeni hafta içerisindeki hareketlerde göreceğiz. USD/TL 3’ün üzerine, tahvil faizleri ve CDS yukarıya, hisse senetleri de bankalar öncülüğünde aşağıya hareket edecektir.

Fon çıkışları reel olarak gerçekleştiğinde Türk finansal varlıkları üzerindeki baskı artacaktır. Biz TL’de uzun vadeye yayılacak bir değer kazancı beklemiyoruz. Merkez Bankası’nın faizi indirdiği nokta olan %8,25’in TL’nin direnç göstermesi için yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Ancak Moody’s açıklamasında da belirtilen büyüme konusunun ana odak noktasını kayması nedeniyle büyümeye ivme kazandırabilmek için mevcut politika patikasında devam edilecektir. Artan risk göstergeleri ve kısa vadeli dış finansman ihtiyacındaki olumsuzluk nedeniyle biz yılsonuna ilişkin beklediğimiz 3,05 seviyesine daha hızlı ulaşılabileceğini düşünüyoruz. 

Çok da kötümser olmamak lazım. Kısa vadeli olarak Türk finansal varlıklarında ara ara toparlanmalar göreceğiz. Dolar/TL’de zaman zaman aşağı hareketler de görebiliriz. Ancak düşük maliyetlerden alınan TL ve TL cinsi finansal varlıklarda alınan uzun pozisyonları çok fazla tutmamak lazım. Eşik noktalardan Türk varlıklarına satış gelecektir. Türk varlıklarında uzun vadeye yayılan bir değerlenme beklemek fazla iyimserlik olur. Borsanın 60 binlere gitmesi, faizlerin %11’lere gitmesi ise ancak dışarıdan ekstra bir küresel darbe alınması (muhtemelen ABD ekonomisi kaynaklı) ve iç kaynaklı ekstra olumsuzluklarla olabilir. Haliyle borsada 70 bin altında çok kalıcılık beklememekle beraber, Türk tahvillerindeki çıkışın çok sert olmayacağını düşünerek faizde de hareket alanının çift hanelerde kalıcılık yaratacak derecede olmayacağını düşünüyorum. Rusya’ya da o kadar not indirimi yapıldı, ancak sonuna kadar dayandı.

Banka hisselerindeki düşüş biraz sert, not indirimi bankaların dış borçlanma maliyetlerini direkt artırdığı için bunu normal karşılamak lazım. İtalya, İspanya gibi Avrupalı örneklerle karşılaştırıldıklarında sermaye yeterliliklerinin, takipteki kredilerin çok daha iyi seviyelerde olduğunu, temelleri sağlam bir bankacılık sektörüne sahip olduğumuzu unutmayalım. Fed’in faiz artırmayacağını öngörüyorsak, S&P’lerin DAX’ların bol likiditeden bu kadar şiştiği ve çok yüksek F/K oranlarına ulaştığı bir dönemde yabancının gelmemek üzere gitmesi diye bir durum olamaz. Türk piyasalarında fırsatları değerlendirmek zorundalar.

Not indirimi ağır bir karar olsa da, Türkiye bundan sonra yapısal reformlara hız kazandırarak dış finansman bağımlılığını önemli ölçüde azaltabilir ve yeni bir başarı hikayesi yaratabilir. Not kuruluşlarına verilecek en iyi cevap, not indirimine sebep olan koşulları ortadan kaldırmaktır. Yapısal reformlara hız vermenin sonucu ekonomik dinamiklerin güçlenmesi, dış finansman bağımlılığının azalması ve başta iktisadi büyüme olmak üzere ekonomik göstergelerin sürdürülebilir şekilde iyi seviyelerde kalması olacaktır.

Tahvil 28.9.2016 17:15
 

Hisse Başarıyla eklendi