Hise Selam iyi çalışmalar Enver bey çocuklarım gelecegi için 5 yılık bir sürede THYAO veya GUBRF tavsiye edermisiniz şimdiden çok tşk . Borsa 16.9.2016 02:57 akın celep sordu
Enver ERKAN
KapitalFX Araştırma Uzmanı

Merhaba,

Sorunuzu şu şekilde cevaplandırıyorum.

Türk Hava Yolları: Toplam yolcu sayısı 2016 yılında geçen yıla göre artış gösterse de, yaz aylarındaki trafik verileri gerek İstanbul ve Avrupa’daki terör saldırılarının etkisi, gerekse de yabancı turist sayısında geçen yıla göre yaşanan düşüşle olumsuz etkilendi. Nitekim doluluk oranlarında geçen yıllara göre düşüş etkili olmakta. Şirket, FX kayıplarının etkisiyle ilk çeyrekte kötü bilanço açıklamıştı. Söz konusu durum, hisse fiyatlamasını olumsuz yönde etkilemiş olsa da artık bu negatifliğin yeterince fiyatlandığını düşünüyoruz. Şirket USD cinsinden bilanço tutmaktadır, açık pozisyonu ise JPY ve EUR cinsindendir. JPY’deki değer kazancı şirketin net finansman gelirini olumsuz yönde etkilemiştir. Rusya ile olan ilişkilerin normale dönme sürecinde olması da bu negatifliği biraz sınırlayacak. Eylül ayında Rusya etkisi ile trafik verileri biraz daha iyileşecektir. Şirket finansallarındaki negatifliğin 2016’nın sonuna doğru kademeli olarak azalacağını, ancal asıl düzelmenin baz etkisi ile 2017 finansallarında görüleceğini öngörüyoruz.

Gübre Fabrikaları: 2016 2Ç Satış gelirleri 2015  2. çeyreğine göre yüzde 4 artış gösterse de, maliyetlerdeki artışın net karı etkilediğini görüyoruz. Bu nedenden dolayı şirketin net karı 2015 yılının aynı çeyreğine oranla yüzde 65 azalarak 47 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bununla beraber şirketin yurtiçi pazarında önemli bir paya sahip olduğu, sektörde pazar payının ilgili dönemlerde yüzde 30’dan yüzde 33’e yükseldiği görülüyor. Şirket iç piyasada 983.545 ton satış yaparak, dış piyasada ise ihracat gerçekleştirmemiştir ve 1 milyar 591 milyon TL gelir elde etmiştir. Şirketin bağlı ortaklığı Razi Petrokimya’nın üretimindeki ve satışlarındaki artışla beraber FAVÖK marjı geçtiğimiz yıl seviyelerinin üzerine çıkabilir. İran işlemlerinde, ülkeye olan yaptırımların kalkması ve kapasite kullanımının uzun vadede artacak olmasının etkisi şirketin operasyonel karlılığına olumlu etki yapabilir.

Nitratlı gübre satışının yasaklanmasından sonra dönemsel olarak düşüş yaşayan Gübre Fabrikaları hisselerinde global büyüme beklentileri ve buna bağlı olarak emtia ve enerji fiyatlarının seyri önemli bir yer tutmaktadır. Düşen emtia ve petrol fiyatları, zayıflayan global büyüme üzerinden gübre sektöründe de dönemsel bir ivme kaybına neden olmuştu, ancak son dönemde görülen stabilizasyon ile beraber gübre talebinin de artış ivmesini koruması sektör açısından daha olumlu bir görünüm sergilenmesini sağlıyor. Ancak yine de artan arza karşılık talebin yetersiz gelmesi ve fiyatların aşağı çekilme riski bulunmaktadır. Diğer yandan nitratlı gübre satışının yasaklanmasının ardından azot bazlı gübrelere artan talebin bu negatif etkiyi absorbe etmesi çok olasıdır, o nedenden dolayı sektör açısından ciddi oranda negatiflik oluşturmasını beklemiyoruz. İran üzerinden kalkan yaptırımların da özellikle Gübre Fabrikaları’nın iştiraki Razi Petrokimya’nın faaliyetlerini ve verimliliğini artırması beklentimiz mevcuttur.

Borsa 16.9.2016 12:43
 

Hisse Başarıyla eklendi