Hisse senetleri Anelt, bmeks, kipa, krdmr, nttur, thyo hisselerim var elimde ve hepsinden zarardayım ve hiç kazanamadım 3 aydan bu yana bu konuda görüş ve önerilerinizi alabilirmiyim Borsa 28.9.2016 13:23 Furkan Kobak sordu
Enver ERKAN
KapitalFX Araştırma Uzmanı

Merhaba,

Anel Telekomünikasyon: 2016 Nisan ayından beri düşüş trendinde olan şirket hisseleri Temmuz'da 1,40 TL ile dip yaptıktan sonra piyasa ile beraber bir toparlanma gerçekleştirse de Ağustos ortasından beri yeniden düşüş trendi içine girdi. Şirket hisseleri 1,44 TL ile dip seviyesine yakın. Geçen yıla göre çok zayıflayan ciro prim yapmasını zorlaştırıyor.

Bimeks: Türkiye’nin 59 şehrinde toplamda 138 mağaza ile hizmet veren Bimeks, esas olarak tüketici elektroniği, beyaz eşya, küçük ev aletleri ve bilişim teknolojileri organize perakendeciliği alanında faaliyet göstermektedir. Bimeks 2016/06 yılında 2 milyon TL zarar açıkladı. Şirketin zarar geçmesinde finansal gelirlerin azalması ve finansal giderlerin artması etkili olmuştur. Şirketin satışları 2016/06’da geçen seneye göre yüzde 6 azalarak 745 milyon TL’ye gerilemiştir. Ancak bakıldığında maliyetlerde de yaklaşık yüzde 8 oranında bir azalma söz konusudur. Faiz ve kambiyo giderlerinde yaşanan büyük artış ise burada ön plana çıkmaktadır. 

Son kredi makroihtiyati düzenlemeler kapsamında kredi kartı taksit sayısında yapılan değişiklikler ile beraber telekomünikasyon ürünlerinde taksit uygulanmaması devam ediyor. Buna karşılık bilgisayar, elektronik grubunda ise 6 ay taksit uygulaması var. Kredi kartı borçlarının yapılandırılması ile beraber sınırlı bir pozitif etki beklenebilir, ancak cep telefonuna hala taksit uygulanmadığı için normalde teknoloji tedarikçileri çok da etkilenmeyecek.  

Kipa: Kipa'nın hisse senetleri son dönemde çok keskin fiyat hareketlerine sahne oldu. Kipa'nın Migros'a satışı sonrası devir işlemlerinin tamamlanması bekleniyor. Şirketin değerinin çok altında Migros'a satıldığı belirtiliyor. Satış süreci, pay sahibi küçük yatırımcıların durumu vs. her şey çok belirsiz. Net bir beklenti olmadan almamak, daha iyi hikayesi olan şirketlere yönelmek gerekli. 

Kardemir: 2016 yılı 6 aylık dönemde yeni tesisler kurma, kapasite kullanımını artırma ve maliyetlerini düşürme amacıyla toplam 135 milyon TL’lik yatırım yaptı. Şirketin satış gelirlerindeki duraklama 2016 yılı finansal tablolarına da yansımıştır. Kardemir’in 2015 yılı 6 aylık döneminde 1 milyar 111 milyon TL olan satışları, 2016’nın eş döneminde 1 milyar 38 milyon TL olarak gerçekleşti. Brüt kar marjı da ilgili dönemler arasında yüzde 7,76’dan yüzde 7,57’ye geriledi.  Şirketin faaliyet karı ise 66 milyon TL’ye düşerken, net karı 31 milyon TL oldu. 2015 ve öncesi döneme göre fiyatlarda görülecek yükseliş Kardemir’in operasyonel marjlarını da olumlu yönde etkşleyecektir. Bu açıdan Kardemir’in 2016 yılı satış ve kar rakamlarının 2015’e göre daha olumlu gelmesini bekliyoruz. Şirketin 1 milyar 470 milyon TL net borcu bulunuyor. 2016 yılsonunda Kardemir’in 2,3 milyar TL satış geliri, 60 milyon TL net kar, 300 milyon TL de FAVÖK açıklamasını bekliyoruz. Şirketin D tipi hisse senetleri için yılın geri kalanı için biraz daha iyimseriz.

Net Turizm: Net Turizm hisseleri 1 Nisan’dan sonra yüzde 24 gerilemiştir. Nisan – Mayıs periyodunu dalgalanmayla geçiren şirket hisseleri Mayıs sonundan beri düşüş trendindedir. BİST 100 endeksinde ise söz konusu tarihten bugüne kadar yaklaşık yüzde 6 değer kaybı söz konusudur. Muğla’nın Milas ilçesinde Bodrum Havaalanı’na yakın olan 9,2 milyon metrekare büyüklüğünde arsa ve arazileri Bodrum – Milas projesi kapsamında Ağaoğlu Grubu’na devreden Net Turizm projenin toplam cirosu üzerinden yüzde 19 hasılat payı alacaktır. Şirketin tüm aktif ve pasifinin “devredilmesi” suretiyle Net Holding bünyesinde birleşmesi hususunda şirketin regülatör kurumdan gerekli izinleri alma süreci devam etmektedir. Kötü geçen turizm sezonundan sonra 2017 yılında biraz da baz etkisiyle şirket açısından daha olumlu bir finansal görünüm ortaya çıkabilir.

Türk Hava Yolları: Toplam yolcu sayısı 2016 yılında geçen yıla göre artış gösterse de, yaz aylarındaki trafik verileri gerek İstanbul ve Avrupa’daki terör saldırılarının etkisi, gerekse de yabancı turist sayısında geçen yıla göre yaşanan düşüşle olumsuz etkilendi. Nitekim doluluk oranlarında geçen yıllara göre düşüş etkili olmakta. Şirket, FX kayıplarının etkisiyle ilk çeyrekte kötü bilanço açıklamıştı. Söz konusu durum, hisse fiyatlamasını olumsuz yönde etkilemiş olsa da artık bu negatifliğin yeterince fiyatlandığını düşünüyoruz. Şirket USD cinsinden bilanço tutmaktadır, açık pozisyonu ise JPY ve EUR cinsindendir. JPY’deki değer kazancı şirketin net finansman gelirini olumsuz yönde etkilemiştir. Rusya ile olan ilişkilerin normale dönme sürecinde olması da bu negatifliği biraz sınırlayacak. Şirket finansallarındaki negatifliğin 2016’nın sonuna doğru kademeli olarak azalacağını, ancal asıl düzelmenin baz etkisi ile 2017 finansallarında görüleceğini öngörüyoruz. 

Borsa 28.9.2016 15:00
 

Hisse Başarıyla eklendi