Portföy oluşturma Enver bey merhaba ; Aşağıdaki hisselerden oluşan bir portföy yaratmak istiyorum . Yorumlarınızı bekliyorum. MGROS HEKTS ALKİM ASELSAN BUÇİM ALGYO EKGYO PETUN BOLUÇ BFREN MGROS Borsa 13.1.2017 15:22 Batuhan AŞUT sordu
Enver ERKAN
KapitalFX Araştırma Uzmanı

Merhaba,

Migros: 2016 ilk 9 ayında toplam 194 mağaza açılışı gerçekleştiren Migros’un operasyonel karlılığında iyileşme görülse de ilgili dönemde yatırım amaçlı gayrimenkul ve maddi duran varlık değer düşüklüğü net karını zayıflattı. 2015 sonlarında operasyonel karlılık rasyolarındaki iyileşme dikkat çekmekteydi. 2016’nın 3. çeyreğinde 2 milyar 205 milyon TL brüt kar elde eden Migros’un brüt karı yıllık bazda yüzde 18 artış göstermiş olup, yıllık yüzde 27.02 brüt kar marjı kaydetti. Yıllık bazda yüzde 14 oranında artış ile çeyreklik 211 milyon TL FAVÖK kaydeden Migros’un FAVÖK marjı geçen yılın aynı dönemine göre 10 baz puan düşüşle yüzde 6.4’e geriledi.Şirketin FAVÖK marjı yüzde 6–6.5 olan hedefler dahilinde seyretmekte. Şirket hisselerine olumlu bakıyoruz.

Hektaş: Şirketin 2016 yılı bilanço performansı iyi. Şirketin 2016/09 gelirlerinde %10 yükseliş görülmekle birlikte, karının %39 yükseldiği görülmektedir. Geçen yıl görülen güçlü seyri de buna bağlamak lazım. Şimdilerde ise geri çekilmeden sonra toparlanma çabasında.

Alkim Alkali Kimya; Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’nın en büyük, Dünya’da ise 10. sıradaki sodyum sülfat üreticisi konumunda. Alkim Alkali Kimya sodyum sülfat üreticisi olarak  Türkiye’deki talebin yüzde 85’ini karşılıyor ve ülke genelinde rekabet avantajına sahip. Döviz kurlarının yüksek seyrinden etkilenmiyor oluşu da bir diğer avantajı. Şirketin maliyetlerinin Türk Lirası cinsinden olup, gelirlerinin Euro bazlı olması Alkim Alkali Kimya’nın mali tablolarını döviz kurlarının yükselen seyrine karşı defansif kılıyor. Şirketin bir yandan da yatırımlarına devam ediyor oluşu dikkat çekiyor. Şirket büyüme potansiyeline sahip diye düşünüyoruz. Alkim Alkali Kimya hisseleri için görüşümüz olumludur.

Aselsan: Uzun dönemli siparişleri ve imzalamış olduğu yeni sözleşmelerle birlikte Aselsan’ın satış gelirlerinde artış bekliyoruz. 2016 yılını 3 milyar 300 milyon TL satış geliri ve 600 milyon TL FAVÖK tutarı ile tamamladığını tahmin ediyoruz. 2016 yılı ilk 9 ay itibariyle 6 milyar dolarlık bakiye siparişi olan şirketin uzun vadeli siparişleri 2020 yılına kadarki dönemi kapsıyor. Türkiye’nin en yüksek Ar-Ge harcaması yapan şirketi olan Aselsan, Ar-Ge’ye ilişkin vergi teşviklerinden tam olarak yararlanıyor. 2023’e kadar kurumlar vergisi ödemeyecek olan şirketin bu teşvik sayesinde önümüzdeki dönemde net kar marjlarında artış bekliyoruz. Türkiye askeri harcamalar bakımından dünyada 15’inci sırada. Savunma bütçesi GSYH ile paralel olarak artıyor. Türkiye’nin savunma alımları stratejisi dışa bağımlılığı azaltmaya ve yerli üretimi desteklemeye yönelik. Son dönemde jeopolitik risklerin öne çıkması ve Suriye’deki karışıklıklar, savunma sanayisini ön planda tutabilir. 

Bursa Çimento: Çimento sektörü içerisinde gelir tablosu açısından en başarılı şirketlerden biri olan Bursa Çimento, 2016 yılının ilk 9 aylık döneminde brüt kar marjını yüzde 19,56’dan yüzde 25,15’e, net kar marjını da yüzde 5,74’ten yüzde 12,41 seviyesine çıkarmıştır. Şirket satış gelirlerini 2016 yılı ilk 9 aylık döneminde, 2015’in aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artırarak 508 milyon TL olarak gerçekleştirmiştir. Net dönem karı da 2016 ilk 9 aylık dönemde azalan finansal giderlerin etkisiyle 2015’in aynı dönemine göre yüzde 133’lük bir artış göstermiş ve 73 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Piyasa ortalamasının altında değerde olan şirketin 14 milyon TL net borcu bulunmaktadır. Olumlu yaklaşıyoruz.

Alarko GYO: Yıllık yaklaşık olarak 5 – 5,5 milyon USD kira geliri elde eden Alarko GYO, portföyünde yer alan birimlerin birçoğunu satmıştır. Büyükçekmece’deki Alkent İstanbul 2000 projesinin en prestijli bölümü olan Göl Malikaneleri’nin büyük bölümü satılmakla beraber; Maslak’taki arsada da proje geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Şirket nitelikli gayrimenkullerden istikrarlı kira geliri elde etmektedir. Olumlu nakit akışının süreceğini tahmin ettiğimiz Alarko GYO’nun hisseleri için olumlu düşünüyoruz.

Emlak Konut GYO: Gayrimenkul talebini artırmak amacıyla Emlak Konut GYO, potansiyel alıcıları cezbedecek önlemler aldı. Konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi de zaten olumlu olması beklenen finansal tablolara marjinal bir etkide bulunacaktır. Emlak Konut GYO’nun 2016 yılı karının 1 milyar 700 milyon TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Şirket hisseleri için “endeks üzeri getiri”  beklentimiz bulunmaktadır.

Pınar Et: Pınar Et 2016 3. çeyrekte toplam işlenmiş et pazarında tüm ürün gruplarında liderliğini sürdürmüştür. Şirket, 2015 3. çeyrekte satış gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre %8 oranında artırarak 479 milyon TL satış geliri elde etmiştir. Söz konusu artış şirketin satışa konu olan ürünlerinde yapılan fiyat artışlarından kaynaklanmaktadır. Pınar Et’in 2015 3. çeyrekte %16,75 olan brüt kar marjı, 2016 3. çeyrekte %16,50’ye gerilemiştir. İlgili dönemde şirketin  FAVÖK marjı %10,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. ( 2015 3. çeyrek FAVÖK marjı %10,5 ) Pınar Et’in net dönem karı ise 2015 3. çeyrekte %11 oranında artış göstererek 47 milyon TL tutarında gerçekleşmiştir. Pınar Et hisseleri için görüşümüz olumludur.

Bolu Çimento: Yıllık klinker üretim kapasitesi 2.5 milyon ton olan şirketin çimento üretme kapasitesi ise 5,5 milyon ton. 2016 yılının 3. çeyreğinde karını yüzde 6 artıran ve 82 milyon TL net kar yazan şirketin satışları ise pazardaki tahmini büyümenin üstünde arttı. Brüt satışlar yüzde 16 artmasına rağmen brüt kar marjı hammadde, amortisman ve üretim giderlerindeki artış nedeniyle yüzde 38.20’den 37.94’e geriledi. Yine de ilk çeyrekten sonra görülen maliyet düşüşünün brüt kar marjındaki görünümü biraz daha iyileştirdiğini söyleyebiliriz. 2012 yılı satış ve karlılığının Euro Bölgesi krizi ve inşaat sektöründeki zorlanmalar nedeniyle düşük kalmasından sonra şirket karını her yıl artırmıştır. 2016 yılında da benzer sorunların yaşanmasına rağmen şirketin gösterdiği mali performans büyük bir başarı olarak gösterilebilir. Kentsel dönüşüm ve altyapı projeleinin bulunduğu coğrafi konum nedeniyle en iyi etkileyeceğini düşündüğümüz şirketlerden biri olarak Bolu Çimento’yu görüyoruz. Şirketin 127 milyon TL net borç pozisyonu olduğunu da belirtelim. Bolu Çimento hisseleri için olumlu düşünüyoruz.

Bosch Fren Sistemleri: Şirketin mali yapısı incelendiğinde karın yeterli seviyelerde bulunmadığı görülmektedir. Fiyat / Kazanç oranı 29,80, emsal şirketler ortalaması ise 26,85. Buna karşın anormal değerler çıkartıldığında şirket hisseleri primli kalıyor. Şirketin karını artırması gerek.

 

 

 

 

Borsa 13.1.2017 19:54
 

Hisse Başarıyla eklendi