uzun vade !! MERHABA,YAPACAĞIM UZUN YATIRIM İÇİN AL SAT OLAYI OLMADAN - ASELSAN- -ANADOLU CAM- -ARÇELİK-THYO- DÜŞÜNMEKTEYİM FİKİRLERİNİZİ BİLMEK İSTERİM..TEŞEKKÜRLER Borsa 4.2.2017 12:08 ERDOĞAN SAYIN sordu
Enver ERKAN
KapitalFX Araştırma Uzmanı

Merhaba,

Aselsan: Uzun dönemli siparişleri ve imzalamış olduğu yeni sözleşmelerle birlikte Aselsan’ın satış gelirlerinde artış bekliyoruz. 2016 yılını 3 milyar 300 milyon TL satış geliri ve 600 milyon TL FAVÖK tutarı ile tamamladığını tahmin ediyoruz. 2016 yılı ilk 9 ay itibariyle 6 milyar dolarlık bakiye siparişi olan şirketin uzun vadeli siparişleri 2020 yılına kadarki dönemi kapsıyor. Türkiye’nin savunma alımları stratejisi dışa bağımlılığı azaltmaya ve yerli üretimi desteklemeye yönelik. Son dönemde jeopolitik risklerin öne çıkması ve Suriye’deki karışıklıklar, savunma sanayisini ön planda tutabilir. 

Anadolu Cam: Türkiye’de pazar lideri olan ve çeşitli hacimlerde üretim yapan şirket, satış gelirlerinin yüzde 60’ını yurtiçinden elde ediyor. Şirket yurtiçi pazardaki potansiyele cevap vermek adına Rusya’da üretim yapıp, yurtiçine ithal etme çözümünü üretmiş. Yüksek seyreden döviz kurları şirketin satış gelirleri için avantaj yaratıyor. Anadolu Cam’ın maliyetlerinin Türk Lirası cinsinden tutarı yüzde 60 ile 70 arasında değişiyor. Şirketin gelirlerinin yüzde 50’sinin döviz üzerinde olduğu düşünüldüğünde yüksek seyreden döviz kurları Anadolu Cam’a avantaj sağlıyor. Şirketin uzun vadeli portföylerde yer alması yatırımcılara fayda sağlayabilir. Hem defter değeri, hem de nominal değer açısından iskontolu işlem gören Anadolu Cam hisseleri, emsal şirketlere nazaran geride kalan hisse performansı nedeniyle de dikkat çekiyor.

Arçelik: Beklentiler altında kalan finansal performans ve operasyonel gelirler nedeniyle tavsiyemizi düşürdük. 2016 yılında güçlü satış performansı gösteren şirketin 2015 yılının yarısından bu yana yurtiçi pazardaki gelişmesi sürüyor. İlgili dönemde şirketin operasyonel performansı oldukça iyi. Avrupa beyaz eşya pazarında devam eden pazar payı kazanımı ile Çin ağırlıklı olmak üzere büyüme stratejisine daha çok katkıda bulunmaya başlayan Asya-Pasifik pazarının ciroyu etkileyen kritik faktörler olduğunu görüyoruz. Güneydoğu Asya operasyonlarının katkısının 2017’de ikiye katlanması bekleniyor. Şirketin gelirleri için risk oluşturan unsur, Brexit nedeniyle GBP’de görülen zayıflama.

Türk Hava Yolları: 2016 yılındaki trafik verileri gerek İstanbul ve Avrupa’daki terör saldırılarının etkisi, gerekse de yabancı turist sayısında geçen yıla göre yaşanan düşüşle genel olarak olumsuz etkilendi. Nitekim doluluk oranlarında geçen yıllara göre düşüş etkili. Şirket, FX kayıplarının etkisiyle 2016’yı zararla kapatıyor. Söz konusu durum, hisse fiyatlamasını olumsuz yönde etkilemiş olsa da artık bu negatifliğin yeterince fiyatlandığını düşünüyoruz. Şirket dolar cinsinden bilanço tutmakta. Açık pozisyonu ise Japon Yeni ve Euro cinsinden. Japon Yeni’ndeki değer kazancı şirketin net finansman gelirini olumsuz yönde etkiledi. Şirket mevcut durumunu hafifletecek tedbirler almakta. Uçak teslim alım tarihlerinde öteleme yapan şirket, aynı zamanda bazı uçaklarını da hangara çekerek maliyet azaltma yoluna gitti. Şirketin fonksiyonel para birimi dolar. Şirketin uzun vadeye ilişkin büyüme beklentileri var. 2017’ye ilişkin hisse fiyatı beklentilerimiz olumlu olmakla beraber, petrol fiyatlarının seyri ve global stres ortamı bu beklentilerimiz açısından aşağı yönlü risk teşkil ediyor. 

Borsa 10.2.2017 17:20
 

Hisse Başarıyla eklendi