2008’deki finansal kriz geri döndü

13.10.2015 - 09:20 | Son Güncelleme :

Goldman Sachs analistleri, 7 yıl önce başlayan finansal felaketin üçüncü safhasına girdiğini belirtti.

https://i.bigpara.com/i/55big/yabanci_borsa_bist_650_4.jpg

Peter Oppenheimer öncülüğündeki Goldman Sachs analistlerine göre söz konusu dalga, emtia fiyatlarının dip seviyeye inmesi, Çin ve diğer gelişen piyasa ekonomilerinde büyümenin duraksaması ve enflasyonun küresel olarak düşük seyretmesi ile karakterize oluyor. Bu üçlü sorununun kökleri, bankacılıktaki çöküş ve Avrupa’daki borç krizinden oluşan ilk iki dalgaya verilen yanıtta yer alıyor ve geçtiğimiz birkaç 10 yılın borç döngüsünden kaynaklanıyor.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Haberin Devamı

Business Insider'ın haberine göre; merkez bankaları, borçlarla tetiklenen ilk iki krize yanıt olarak faiz oranlarını düşürmeye yöneldi ve bu durum, yatırımcıları getiri elde etmek için Çin ve gelişen piyasalara borç vermeye teşvik etti. Faiz oranlarının şu sıralar yükselme sinyali vermesi ile birlikte bankalar çıkışa yöneliyor ve yatırımcılar emtiadan çekiliyor. Söz konusu faktörler gelişmekte olan ekonomilerin kaderini etkileyebilir.

Analistler, “Bu durum, gelişen piyasalardaki çalkantıyı krizin ilk dalgasına bağlıyor. ABD konut piyasasının çökmesi ile birlikte düşük seviyelerdeki faiz oranları kredi büyümesini tetikledi ve özellikle Çin’de kaldıraçları yükseltti. Tüm bu etkenler, Çin’in kendini dönüştürme ve orta gelir tuzağından kaçış çabası ve küresel emtia fiyatlarındaki düşüş ile birleşince yeni bir kriz oluşuyor” değerlendirmesi yaptı.

 

Hisse Başarıyla eklendi