Altın fiyatlarına petrolün etkisi

18.12.2014 - 16:53 | Son Güncelleme :

Altın fiyatlarında 1130 – 1180 aralığında bir dip oluşumu gerçekleşip gerçekleşmediği tartışılabilir hale geldi


<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/umut_gumulcineli_196x196.jpg" align="left">Altın fiyatlarında 1130 – 1180 aralığında bir dip oluşumu gerçekleşip gerçekleşmediği tartışılabilir hale geldi ve Ons için bu fiyatlar orta – uzun vadeli bir alım fırsatı mıdır sorusu gündeme geliyor doğal olarak.

Umut Gümülcineli
ATIG Menkul Değerler / Stratejist


Üstelik son zamanlarda sürekli dillerde olan güvenli liman algısı da altının yukarı yönlü hareketinin beklentisini arttırıyor. Bir diğer etken ise Dolar Endeksinin akıbeti diyebiliriz, geçtiğimiz haftalarda Dolar Endeksinde düşüşler altın fiyatlarına doğal olarak yükseliş olarak yansıdı. Ancak,  kısa vade için tüm bu söylemlerde bulunuyorken uzun vadede henüz bir kayda değer sinyal alamadığımız görüşündeyim.

Altın fiyatlarında aşağı yönlü baskı oluşturan faktörler, bir diğer deyişle altın talebini baskılayan başlıca faktörler, FED’in olası sıkılaştırıcı politikası ve dolayısıyla Dolar cephesinin güçlü duruşu iken yine çok önemli iki faktör daha devreye giriyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş de, altın talebinde kayda değer bir azalışa sebep oluyor ve küresel büyüme hususundaki beklentiler talebi baskılamaya devam ediyor. Üstelik Petrol fiyatlarının hala düşen trend için de olması ve Brent Petrolün 50 seviyelerinin altını bile görme olasılığı da hiç küçümsenecek bir olasılık değil.

Bu konuyu biraz daha açarsak, küresel büyüme beklentilerindeki olumsuzluk, emtia tarafında ciddi fiyat düşüşlerinin yaşanmasına sebep oluyor ve özellikle petrolü ciddi oranda baskılıyor. Petrol ve diğer emtialardaki bu düşük fiyat baskısından altının sıyrılabilmesi yani emtialardan ayrışabilmesi için güvenli liman karakterinden başka çokça da bir sebep görünmüyor. Buna ek olarak Hindistan’ın kotalarında düzenleme ve belki Çin’in taleplerindeki artış da etkili olmaya devam edebilir görünüyor.

Sonuçta altın fiyatları, diğer emtialardaki fiyatlamalardan ayrışsa da özellikle küresel büyümedeki olumsuzluk ve FED tarafındaki sıkılaşma beklentileri devam ettikçe altın kalıcı ve sağlam bir yükselen trende henüz giremeyebilir. Bu durumda da teknik olarak Kasım 2014 tarihinde test ettiği 1132 desteği ve kırarsa 1060 hedefi var düşük seviyeler bunlar ve yukarı da 1250 – 1280 tepeleri arasında yatay bir kanal oluşturabilir görünüyor. 1060 ve 1280 bandında hareket etmesi makul iken kalıcı yükselişler için 1280 direncinin üstünde kalınması teyit için önemli olacaktır ve aşağı yönlü hareketlerde 1060 hedefi telaffuz edilebilir hala teknik olarak.

Eylül ayı itibariyle Brent Petrol – Altın ayrışması

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/18122014_grafik1.png">

 

Hisse Başarıyla eklendi