Altında beklenti ne?

21.07.2015 - 13:11 | Son Güncelleme :

Altında Yunanistan, Fed ve Çin üçgenindeki gelişmelerin altın üzerindeki etkileri tartışılabilir. Yunansitan ve Çin tarafında yaşananlar altına güvenli liman özelliğini geri getiremedi. Pazartesi günü yaşanan sert düşüşüde FED’e ve olası faiz artışına bağlamak işin ezber tarafı


FED’in faiz artış beklentisi yeni değil. 

Zaten yıl başından bu yana FED’i ve olası faiz artışı konuşuyoruz. Dolayısıyla faiz arttırım beklentisinin güçlenmesinin altın tarafındaki bu denli sert düşüşü açıklamaya yetmiyor. 

Altında gerilemenin Asya kökenli olduğunu söylemek mümkün. Çin tarafında açıklanan rezervlerin beklentilerin altında olmasının yanında toplu satışlarında (bir fon satışı ) etkili olduğunu konuşabiliriz. Çin tarafında açıklanan rezerv miktarı resmi olarak 1.703 ton düzeyinde. Daha önceki senelere kıyasladığımızda bir artış var. Bu nedenle ilgili haberin altın üzerinde direkt etkisi konusunda şüpheler devam ediyor. 

Daha önceki sert gerilemeleri hatırlatırsak bu tür düşüler özellikle Asya tarafında alım fırsatı olarak değerlendirildi. Fakat bu günlerde Asya tarafından fiziki talep etkisini henüz göremiyoruz. Dolayısıyla altın tarafında şimdilik bir heyecan yok. 

Haberin Devamı

Son 2 yıla baktığımızda altının bir sıkışma trendi içinde olduğunu söylemekteydik işin aslı bir trend yoktu.  Sert kırılma sıkışma trendlerinin sonunda olası olur. Aşağı yönlü harekette 1.073 $ ons seviyelerine kadar fiyatların gerilediğini şahit olduk. 

SPDR Gold Fon’un altın varlığı 694,46 ton düzeyinde seyrettiğini görüyoruz.  Bununla birlikte ABD Vadeli İşlemler Komisyon raporuna göre 17 Haziran tarihli son açıklanan net alım 47.800 kontrat düzeyinde. Bu rakam bir önceki raporda 95.100 kontrat seviyelerindeydi. 

Teknik Rakamlar;

Haberin Devamı

Teknik açıdan 1.070 – 1.080 $ ons seviyelerinden tepkilerin geldiği görülüyor. Bu bölgenin aynı zamanda destek olduğunu belirtmek yerinde olacaktır. 

Tepkilerin anlam kazanabilmesi için 1.130 – 1.150 direnci üzerinde hareket etmemiz gerekiyor. Böyle bir senaryoda yeniden sıkışma bandı içine geri dönebiliriz. Ancak 1.130-1.150 $ ons seviyeleri aşılamıyorsa başka bir deyişle yeniden satışlarla karşılaşıyorsak yeniden aşağı yönlü sürüklenme devam edebilir. Bu noktada 1.100 $ osn seviyesinin altında satış eğilimi öne çıkabileceği gibi yeniden 1.070 – 1.080 ve alt tarafta 1.050 desteklerine gerileme ihtimalini unutmamak gerekiyor. 

Burada 1.100 $ ons seviyesi üzerinde altın kalma isteği içinde olabilirse en azından tepki noktasında yükselişlere tanık olabiliriz. Bu durum olmadıkça aşağı yönlü sürüklenmeye dikkat. 

Gram Altın 24 Ayar:

Haberin Devamı

Gram altın fiyatlarında $/TL‘nin etkisinin devam ettiğini görüyoruz. Yükselen dolarla birlikte gram altın fiyatları 95-96 lira bandında fiyatlanmaya devam ediyor. Eğer ki; ons fiyatlarındaki gerileme 1.070 $ ons seviyesine kadar gerileme eğilimine girerse 2.70 kurdan hesapladığımızda 92-93 lira seviyesinden fiyatlanan bir altın görebiliriz. Bu nedenle bugünlerde ons fiyatlarının durumundan ziyade $/TL fiyatları izlenecektir. 

 

Hisse Başarıyla eklendi