Altınla ilgili yeni düzenlemeler geliyor

19.12.2014 - 08:22 | Son Güncelleme :

Altın fonları için vergi farklılıkları kalkacak...

https://i.bigpara.com/i/55big/altin_2563.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/altin_88447.jpg">

Altın fonları için vergi farklılıkları kalkacak. Bankalarca toplanan altının belli bir oranının Türkiye'de saklanması için sistem geliştirilecek. POS'la altın yatırmanın önü açılacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı ekonomide dönüşüm paketinde altınla ilgili düzenlemeler de duyuruldu.

Altın ile altın ve diğer kıymetli maden fonları arasındaki vergisel farklılıkların ortadan kaldırılmasını değerlendirmek üzere Haziran 2016'ya kadar vergisel maliyetleri de içeren bir çalışma yapılacak.

Altın yatırımcına takip

Altın yatırımcısının davranış modeline uygun stratejiler belirlenebilmesi için altınla ilgili bilgi ve veriler ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenecek, FİNTÜRK verilerinde yer alan mevduat ve kredi verilerine altın kırılımı eklenecek.

Bankalar nezdinde açılan altın hesaplarının kaynağı olan 995/1000 saflıktan yukarı hurda olmayan altın ile değerleme sonrası tespit edilen 995/1000’den düşük hurda altın verisinin izlenmesi amacıyla form düzenlenecek. Darphane tarafından basılan altınlar için sertifikasyon ve güvenlik sistemi geliştirilecek.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

POS'tan altın yatırma modeli

Yatırım amaçlı altınların sisteme kazandırılması ve finansal erişimin artırılması amacıyla kuyumcuların banka işbirliğinde finansal sistem içinde olmaları sağlanacak, bu çerçevede kuyumcuların bankalara ekspertiz hizmeti verebilmesi için ekspertize yetkili kuyumcu standartları belirlenecek, altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS'ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek. Bunun için TBB bünyesinden komite oluşturulacak ve kuyumcular odasıyla görüşmeler yapılacak.

##$HABER_969943$##

Altın saklama merkezi

Hem halka güven vermesi hem de piyasaya likidite sağlanması amacıyla bankalarca toplanan fiziki altının en azından belli bir oranının Türkiye'de saklanmasına ilişkin sistem geliştirilecek, bölgesel gümrüklü ve gümrüksüz saklama merkezi kurulacak.

Altın transfer sistemi geliştirilerek transferlerin bankacılık sistemi üzerinden gerçekleştirilmesi sağlanacak.

 

Hisse Başarıyla eklendi