Başbakan Davutoğlu yeni kabineyi açıkladı

29.08.2015 - 09:37 | Son Güncelleme :

Başbakan Davutoğlu, yeni Bakanlar Kurulu üyelerini açıkladı. Geçici Bakanlar Kurulu'nda Ali Rıza Alaboyun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olurken, Müslüm Doğan Kalkınma Bakanı, Selami Altınok ise İçişleri Bakanı oldu.

https://i.bigpara.com/i/55big/ahmet_davutoglu_650_8.jpg

7 Haziran seçim sonuçlarının tek başına iktidar olanağı vermemesi, iki ay süren hükümet kurma çalışmalarının sonuçsuz kalması, Türk siyaset tarihinde ilk kez Geçici Seçim Hükümeti kurulmasını zorunlu kıldı. Bu görevi üstlenen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim karmasına, AK Partili bakanlar ve AK Parti ile çalışan bürokratlar damgasını vurdu. hurriyet.com.tr'nin haberine göre; kabinedeki en büyük sürpriz ise İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ile türbanlı bakan Ayşen Gürcan oldu. Kabinede 3 isim liste dışı kaldı.

83 DAKİKALIK GECİKME

Haberin Devamı

Geçen yıl 29 Ağustos’ta 62. Hükümeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunan Davutoğlu, 63. Hükümeti de bu tarihin yıldönümünden bir gün önce sundu. Davutoğlu’nun yeni hükümeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na sunacağı saatin ertelenmesi ve görüşmenin gecikmesi, kabinede son dakikada revizyon yapıldığı yorumlarına yol açtı. Saat 17.45 olarak duyurulan Erdoğan-Davutoğlu görüşmesi önce 18.30’a ertelendi. Görüşme ikinci bir erteleme yapılmadan 19.08’de başladı. Sabah saatlerinde belirlenen görüşmenin toplamda 83 dakika gecikmesi, merak uyandırdı. Başbakanlık kaynakları, gecikmeyi mevcut programların uzamasına bağlarken listeye Saray müdahalesi olduğu iddia edildi. Erdoğan, ile Davutoğlu’nun görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı, kabinenin onaylandığını kısa bir açıklama ile duyurdu. Davutoğlu, bakanları açıklamak için Çankaya Köşkü’ne geçti. Soru almayan Davutoğlu yeni kabinesini hızla okuyarak salondan ayrıldı.

KABİNEDE KORUDUĞU VEKİLLER

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun açıkladığı seçim hükümetinde, üç dönemlikler hariç, AK Partili mevcut bakanlardan Ayşenur İslam ile Volkan Bozkır yer almadı. Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Cevdet Yılmaz, Fikri Işık, İdris Güllüce, Nihat Zeybekci, Çağatay Kılıç, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Şimşek ve Mehmet Müezzinoğlu kabinede kaldı. Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ü bağımsız kadrosundan kabinesine aldı. Enerji  Bakanlığı’na getirilen Ali Rıza Alaboyun da bağımsız listesinden kabineye alınan üç dönemlik milletvekillerinden oldu. Bu iki siyasetçi, hem partilerinden istifa etti hem de 1 Kasım’da aday olamayacak.

AK PARTİNİN BÜROKRATLARI

Haberin Devamı

Davutoğlu, mevcut bakanlarına ilave olarak kabinesinin büyük bölümünü birlikte çalıştıkları müsteşar ve bakan yardımcılarından oluşturdu. Müsteşarlardan Feridun Sinirlioğlu Dışişleri Bakanlığı’na, Ahmet Erdem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Cenap Aşçı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na getirildi. Aşçı, bu göreve atanabilmesi için bir gün önce müsteşar yapıldı. Bunlarla birlikte daha önce müsteşar olan Adalet Bakanı Kenan İpek ve Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin yerini korudu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na Bakan Yardımcısı ve eski milletvekili Kutbettin Arzu’yu getirdi. İçişleri Bakanlığı’na ise sürpriz bir isim, 17/25 Aralık operasyonun ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Selami Altınok getirildi. Bu nedenle mevcut kabineden Sebahattin Öztürk de liste dışı kaldı. Davutoğlu, böylece 7 bakanlığa, kendi iktidarları döneminde uzun süre görev yapan bürokratları getirmiş oldu.

AK PARTİ BAĞLANTILI 23 BAKAN

Böylece kabinedeki 23 isim, AK Partili ya da yakın isimlerden oluştu. Geri kalan 3 bakan ise geniş taban mesajını vermeye yetmedi. HDP’den kabineye giren Ali Haydar Konca’ya AB, Müslüm Doğan’a da Kalkınma Bakanlığı gibi icracı olmayan iki makam verildi. MHP’li Tuğrul Türkeş ise Başbakan Yardımcılığı’na getirildi. Eski BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu ise Kültür Bakanı oldu.

TÜRBANLI VE TÜRGEV’Lİ İLK BAKAN

Kabinenin en önemli sürprizi İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyelerinden türbanlı Prof. Ayşen Gürcan’ın, Aile ve Sosyal Politakalar Bakanlığı’na getirilmesi oldu. Başını sonradan kapatan Gürcan’ın adı bakanlık kulislerinde daha önce gündeme gelmemişti. Gürcan’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının başında olduğu TÜRGEV ve Yeşilay’da görev alması, atamada Saray’ın etkisi olarak yorumlandı.

13 YIL SONRA VEDA

Başbakan olarak Abdullah Gül’ün kurduğu 58. Hükümet’ten başlayarak AK Parti’nin 13 yıllık iktidarındaki bütün kabinelerde tek ortak isim olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yeni listede milletvekili olmadığı için yer alamadı. Babacan’a akşam saatlerinde Hazine Müsteşarlığı’nda yakın çalışma arkadaşları veda resepsiyonu verdi. Babacan’la birlikte kabinede yer alan milletvekili olmayan 8 bakana yeni kabinede görev verilmedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de bakanlığa veda etti.

İCRAACI BAKANLIKLAR AK PARTİ’DE

Davutoğlu’nun, Geçici Seçm Hükümeti’nde AK Partililerin üstlendiği bakanlıkların ortak özelliğinin, ‘etkin ve icracı makamlar olması dikkat çekti. Seçimde, vatandaşlara yönelik vaatleri hayata geçirecek bakanlıklar, AK Partililere kaldı. AK Partili olmayanlara verilen makamlar sadece temsil niteliğinde. Türkeş’in Bülent Arınç’ın sorumlu olduğu alana, Cevdet Yılmaz’ın da Ali Babacan’a bağlı olan kurumlara bakacağı öğrenildi. Bürokrat kökenli isimlerin görev aldığı makamlarda ise ‘gölge bakanların’ etkin olacağı öne sürüldü.

Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığında 1 Kasım'da yapılacak seçime kadar görevde kalacak yeni kabine şöyle;

Başbakan: Ahmet Davutoğlu
Başbakan Yardımcısı: Yalçın Akdoğan
Başbakan Yardımcısı: Numan Kurtulmuş
Başbakan Yardımcısı: Cevdet Yılmaz
Başbakan Yardımcısı: Yıldırım Tuğrul Türkeş
Adalet Bakanı: Kenan İpek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşen Gürcan
Avrupa Birliği Bakanı : Ali Haydar Konca
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Ahmet Erdem
Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce
Dışişleri Bakanı: Feridun Sinirlioğlu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Kutbettin Arzu
İçişleri Bakanı: Selami Altınok
Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek
Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Ali Rıza Alaboyun
Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağtay Kılıç
Gümrük ve Ticaret Bakanı: Cenap Aşçı
Kalkınma Bakanı: Müslüm Doğan
Kültür ve Turizm Bakanı: Yalçın Topçu
Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı
Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül
Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu
Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Feridun Bilgin
Davutoğlu, yeni kabinenin ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi,"Allah utandırmasın" dedi.

HDP'YE 2 BAKANLIK VERİLDİ

Davutoğlu'nun teklifini kabul eden HDP'li Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca'nın kabinedeki görevleri belli oldu. Buna göre, HDP'li Müslüm Doğan Kalkınma Bakanı, Ali Haydar Konca ise Avrupa Birliği Bakanı oldu.

HDP'Lİ BAKAN DOĞAN: AKAN KANIN DURMASI İÇİN DESTEK VERDİK

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı geçici kabine listesinde Kalkınma Bakanlığına getirilen HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, "Geçici hükümet ülkemiz için hayırlı olsun" dedi.

"Geçici hükümete, acilen kardeşlik bağlarının yeniden güçlenmesi, akan kanın durması ve seçim güvenliğinin sağlanması için destek verdiklerini" dile getiren Doğan, barışın tesisi için toplumun tüm kesimlerine üzerine düşeni yapması çağrısında bulundu. HDP'li Doğan, "Geçici hükümet inşallah ülkemiz için hayırlı olsun" değerlendirmesinde bulundu.

BBP ESKİ GENEL BAŞKANI, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI OLDU

Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı seçim kabinesinde göze çarpan en büyük sürprizlerden birisi BBP eski genel başkanı Yalçın Topçu'nun isminin yer alması oldu. Yalçın Topçu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na getirildi.

 

Hisse Başarıyla eklendi