Borsada defans zamanı yaklaşıyor...

24.11.2014 - 09:49 | Son Güncelleme :

Yurtdışında pozitif iklim sürecek mi ve yurtiçinde borsa, döviz ve altında Aralık ayı nasıl bir seyre sahne olabilir?


<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/eral_karayazici.jpg" align="left">Bu hafta pusulada yurtdışında pozitif iklim sürecek mi ve yurtiçinde borsa, döviz ve altında Aralık ayı nasıl bir seyre sahne olabilir sorularına yanıt aradım.

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü
ekarayazici@gedik.com

Avrupa borsalarının güçlü katılımı ile dünya genelinde hisse marketlerinin yükseliş kaydettiği bir haftayı daha geride bıraktık.

Önceki hafta ABD Merkez Bankasının faiz artırımı sürecini öteleyebileceğine yönelik beklentilerle ivme kazanan bu eğilim geçen hafta da Avrupa Merkez Bankası başkanı Draghi’nin açıklamalarından ve Çin Merkez Bankasının sürpriz faiz indiriminden beslendi.

Dışarıda pozitif iklimin güç kazanarak devam etmesi içeriye de yansıdı. Borsa İstanbul 83.281 puana ulaşırken, gösterge tahvilin faizi % 7,99 ‘a geriledi. Döviz kurlarında değer kaybı devam ederken, altın nefes aldı ve 1200 doların üzerine çıktı.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/24112014_tablo.jpg">

Haftalık performansta izlediğim 21 endeks içinde Atina % 11,7 ile en iyi getiriye imza atarken, diğer Avrupa borsalarında da ortalama % 4 değer artışı yaşandı.

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/24112014_grafik1.jpg">

Dünya genelinde 6 haftadır devam eden bu pozitif seyir ekim ortasında eyvah Yunanistan korkusu ile DAX endeksinin 8.350, Dow Jones endeksinin 15.850 ve BIST 100 endeksinin 72.600 puana gerilediği kesitten bugüne gerçekleşti.

Kıtalar, ülkeler bazında nöbet değişimleri ile devam eden bu yükseliş perdesinde dünya borsaları % 12 – 16 arası oranlarda değer kazandı. Dipten tepeye Borsa İstanbul da 8 Ekimden bugüne 72.600 puandan 83.281 ‘e yükselerek % 15 prim kaydetti.

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/24112014_grafik2.jpg">

Buraya kadar olanı özetlemiş olduk. Şimdi art arda gelen pozitif haberlerle perçinlenen bu yükseliş eğilimi hangi seviyelere kadar sürebilir birlikte yanıt arayalım.

Dow Jones adına cuma günü test edilen ve 17.810 puana kadar geri esnemeye adres teşkil eden 17.900 seviyesini kısa vade adına tepe adresi olmaya aday bulduğumu daha önce paylaşmıştım. Bu görüşü koruyorum.

DAX özelinde ise geçen hafta tempo kazanan yükseliş ile yaklaşılan 9.800 geçilmesi zor bir direnç. Bu seviye aşılsa dahi hemen üzerinde 10,000 puan direnci var ki, panzerlerin borsasında ben kısa vadede bu bölgenin aşılmasını beklemiyorum.

Borsa İstanbul

Gelelim Borsa İstanbul’a. Geçen haftaki pusulada 83.000 seviyesini hisse ağırlığını azaltmak adına bir fırsat olarak gördüğümü paylaşmıştım. BIST pozitif haber akışı ile bu seviyeyi de aşarak haftayı 83.281 puanda tamamladı.
Doğrusu Borsa İstanbul için de görüşüm geçerliliğini koruyor. Belki hafta içinde bu koşu 84.000 – 85.000 puan aralığının da ( BIST Banka endeksinde 160.000, BIST Sanayi endeksinde 77.000 ) test edilmesini sağlayabilir.

Ancak ben gerek BIST’ de gerek diğer borsalarda bu haftanın ekim ortasından bugüne devam eden yükseliş serisinde son yükseliş haftası olması veya ibrenin aşağı döndüğü perdeye sahne olması ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Borsa İstanbul geniş açı ile bakarsak haziran ayından bugüne 6 aydır 72.600 – 84.300 bandının içinde yatay seyrediyor. Yukarı ve aşağı yönlü ataklar 4-6 hafta süreli ara dalgalar olarak kalıyor.

Ben bu yatay seyrin bir süre daha ( 1-3 ay ) devam edebileceği ve önümüzdeki 2 hafta içinde aşağı yönlü bir ara dalganın başlayabileceği görüşündeyim.

Bununla birlikte son bir aydır her pusulada paylaştığım üzere haziran 2015 seçimleri öncesinde BIST100’ ün 90.000-92.000 bandına, 2015 ikinci yarısı içinde ise 100.000 – 110.000 bandına ulaşabileceği yönündeki görüşümü de koruyorum.

Daha da ileri gidelim ben 2015 yılının yanı sıra 2016 yılının da hisse marketlerinde talepli bir seyre sahne olacağını tahmin ediyorum.

Ancak bu yolculuğun % 15-20 oranlı yükselişleri takiben düzeltmeler içeren negatif haber akışının hızlanması durumunda aşağı yönlü hareketin tempo kazandığı bir eğilim dahilinde 2-3 yukarı 1 aşağı bir ritimle gerçekleşeceği görüşündeyim.

Özetle orta-uzun vadeye yönelik beklentilerim olumlu olmakla birlikte kısa vadede aşağı yönlü riskleri yukarı yönlü fırsatlardan daha baskın görüyor, dünya genelinde son 6 haftada oluşan primler dahilinde hisse marketlerini negatif haber akışına karşı korunaksız buluyorum.

Evet geride kalan özellikle 2 hafta pozitif haber akışının hız kazandığı ve hisse marketlerini yukarı ittiği bir seyre sahne oldu. Önümüzdeki haftalarda bu eğilimin devamı pozitif haber akışının güç kazanarak devam etmesini gerektiriyor.

Aksi senaryoda tek başına yılsonu psikolojisinin yükseliş eğiliminin devamını sağlamaya yetmeyeceğini, haberlerin en pozitif olduğu kesitlerde hisse fiyatları en yüksek, haber akışının en negatif olduğu kesitlerde hisse fiyatları en ucuz seviyede olur kuralının bir kez daha hatırlanabileceğini düşünüyorum.

Döviz Cephesi

Geride kalan 6 haftada dünya genelinde süregelen iyimserlikle döviz sepeti 2,61 ‘den 2,49’a kadar geriledi. Türk Lirasının % 5 değer kazanımına işaret eden bu eğilimde ben kısa vade adına sona yaklaştığımızı düşünüyor, 2,46 ‘nın aşağı geçilmesini beklemiyorum.

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/24112014_grafik3.jpg">

Bu bağlamda 2,17-2,19 bandının dolar, 2,70-2,72 bandının euro adına Türk Lirası karşısında aşağı geçilmesinin zor olduğunu, kısa vadeli pozisyonlar adına döviz cephesinin risk almaya uygun olabilecek değer & zamanlamaya yaklaştığını düşünüyorum.

Euro mu dolar mı sorusunda ısrarla Euro ‘dan yana saf tutmam salt göreli iskontodan kaynaklanmıyor.

Avrupa para birimini pozitif & negatif senaryo seti dahilinde potansiyel risk & potansiyel getiri ekseninde dolardan daha güvenli buluyor, ne kazanmak için neyi riske ediyorum sorusuna daha güvenli yanıtlar ürettiğini düşünüyorum.

Altın Cephesi

Kasım başında 81.8 TL ‘ye kadar gerileyen gram fiyat geçen haftayı 86 TL ‘de tamamladı. Bu cephede 87 TL’yi etkili olma potansiyeli güçlü bir direnç olarak görüyor, yukarı yönlü hareketin 91 TL ‘ye kadar sürmesi durumunda satış ordinoları adına güvenli bir adrese ulaşılmış olacağını düşünüyorum.

Altın cephesinde kalıcı ve uzun soluklu bir yükseliş için FED faiz artırım fiyatlamasının geride kalması gerektiği yönündeki görüşümü koruyor, alış hamleleri adına bir süre daha beklemede kalınmasını daha doğru buluyorum.

Anlık – Günlük Değerlendirmeler

Genel stratejiye yönelik görüşlerimi her pazartesi BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazım pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimi twitter adresimde (@eralkarayazici) düzenli olarak paylaşıyorum.

Bir sonraki pusulada görüşmek dileği ile...

 

Hisse Başarıyla eklendi