Brent petrol 14 ayın dibinde! Peki, beklenti ne?

27.08.2014 - 12:24 | Son Güncelleme :

Brent son 14 ayın dip noktasına geldi ve spekülatif net uzun pozisyonlar 28 bin azalış ile 78 bin kontrat seviyesine ulaştı


<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/sinan_eralp.jpg" align="left">Brent son 14 ayın dip noktasına geldi ve spekülatif net uzun pozisyonlar 28 bin azalış ile 78 bin kontrat seviyesine ulaştı.

Sinan Eralp
İş Portföy - Portföy Yöneticisi

Son 6 haftanın 5’inde pozisyonlarda azalış devam etti. Pozisyonlar bu Temmuz ayında ulaşılan tepe noktanın  %67 altına düşüp 2012 Kasım ‘dan bu yana en düşük seviyeye geldi. Pazarda olan arz fazlası Libya’dan gelen petrolle fiyatları $101 seviyesine kadar taşıdı ancak bu seviyede direnç bölgesi oluştu.

OPEC üyleri, bu arz fazlasının devamı ve fiyatların $100 altına düşmesi halinde Arabistan , Kuveyt ve Arap Emirlikleri’nin üretimi kısıp buna izin verilmeyeceğini belirttiler. Tripoli havaalanının militanlar tarafından işgal edilmesi bile petrol fiyatlarını yukarıya itemedi. Libya’nın en büyük terminali olan Es Sider’de son 1 yıldaki ilk dolum yapıldı böylece Libya’da toplam üretim günde 656 bin varil/gün seviyesine ulaşmış oldu.

Petrol üretimi aynı zamanda ikinci büyük terminal olan Ran Nauf’ta tekrar başlamış durumda. İki ay önce 300 bin varil/gün petrol üreten Libya geçen sene Haziran ayında  1,13 milyon varil/gün üretim seviyesine sahipti. Brent’in bu seviyelere geri çekilmesindeki bir diğer etken de rafinerilerin yıllık bakımlarına girmiş olmaları ve talebin bu dönemde çok zayıf kalmış olması.

Özet olarak brent için $101 seviyesi destek noktası haline gelmiş durumda, FED’in Amerika enflasyon beklentilerinde de enerji fiyatlarının aşağı yönlü olması enerji grubunu da baskılıyor. Ancak OPEC’in de karşı yorumları brent için $101 seviyesini alım fırsatı yapıp yukarı yönde %5 kar beklentisi ile pozisyon $106 seviyelerinden kapatılabilir.
 

Hisse Başarıyla eklendi