Bu konuda Türkiye dünya birincisi

24.10.2014 - 06:51 | Son Güncelleme :

En çok kadın patronu Türkiye'de

https://i.bigpara.com/i/55big/girisim_7946.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/girisim_7946.jpg"> 

Şirketlerde yönetimi devralan kadın sayısında dünya birincisiyiz.

ERNST&Young dünya anketine göre aile şirketlerindeki ikinci kuşağa geçişte yönetimi devralan kadın sayısında Türkiye dünya birincisi çıktı.

hurriyet.com.tr'den Sadi Özdemir'in haberine göre; Rapor iki hafta sonra açıklanacak.

ERNST&Young (EY) Global Aile Şirketleri Lideri Peter Englisch, 2 hafta içinde resmi olarak yayınlayacakları dünya anketinde, Türkiye’yi ilgilendiren çok enteresan sonuçlara ulaştıklarını belirterek, “Dünya çapında gerçekleştirdiğimiz ankette Türk kadınlarının bir sonraki jenerasyonda yönetimi devralmaları konusunda Türkiye dünya birincisi çıktı” dedi. Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği’nin (GYİAD) düzenlediği ‘Aile Şirketleri Konferansı’nda konuşan Peter Englisch şu bilgileri paylaştı:

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Büyük sürpriz

“Bu araştırmamızı EY olarak 2 hafta içinde resmi olarak yayınlayacağız. Türkiye’yi ilgilendiren çok enteresan sonuçlara ulaştık. Dünya çapında gerçekleştirdiğimiz ankette Türk kadınlarının bir sonraki jenerasyonda yönetimi devralmaları konusunda Türkiye, dünya birincisi çıktı.  Ankette, yetenekli profesyonellerle çalışma arzusu açısından da Türkiye, dünyadaki ilk 3 ülkeden biri çıkıyor. Bu verilerle, Türk aile şirketlerinin geleceğini oldukça parlak gördüğümüzü söyleyebiliriz.”

Aile şirketini 100 yıla taşımak için gerekli olan formülü  de, “Aç ve şımarık olun, yeni şeyler deneyin” diye özetleyen Englisch, “Tembelleşir ve hissedarlıktan geçinir hale gelirseniz şirketin devamlılığı olmaz. Aile beklentilerini yönetememek, varlıkların ve mirasın nasıl paylaşılacağı sorunlarını doğuruyor. İflasın ve ailenin dağılmasının ardında yatan yüzde 90 sebep bu. Zorluklar aynıdır ama çözümler size özgüdür. Yaşadığınız her sorunda avukatın kapısını çalmayın. Kendi yöntemlerinizle ve konuşarak çözme yoluna gidin. Çünkü avukatlar çatışmaları yatıştırmak yerine daha da çatıştırırlar” dedi. 

Üç kuşak yaşamak

GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak da bazı araştırmalara göre dünyada aile şirketlerinin toplam şirket sayısı içindeki payının ABD’de yüzde 96, İtalya ve Türkiye’de ise yüzde 95 olduğunu belirterek, “ABD’deki bir araştırmaya göre, birinci kuşakta son bulan aile şirketi sayısı oranı yüzde 80, ikinci kuşağa ulaşanların oranı yüzde 16. Üçüncü kuşak ve sonrasını görebilenler ise  sadece yüzde 4. Türkiye bu yüzde 4’lük dilime giren şirket sayımızı artırmamız gerekiyor” diye konuştu.

Şirketler 300-500 yıl yaşayabilmeli

AİLE Şirketleri Konferanı’nda kızı Pelin Akın’ın sorularını yanıtlayan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın aile olarak şirketlerin içinde kalmayabileceklerini belirterek, “Ben şirketimin 300-500 yıl yaşamasını arzuluyorum. TAV böyle bir şirket. Artık uluslararası bir şirketiz. Yüzde 48’i halka açık bir kurumuz. Son derece şeffafız. 58 bin çalışanımız var. Hisseler kime ait olursa olsun, çalışanlar önemli. Dünyada pek çok markanın milliyetini bilirsiniz ama sahibini bilmezsiniz” dedi. Akın, sermayeyle tanışıldıkça ve şirketler büyümeyi hedefledikçe ortaklı çalışmak ve kurumsallaşmak gerektiğini vurguladı.

 

Hisse Başarıyla eklendi