Eylül ayında piyasalar...

01.09.2014 - 09:09 | Son Güncelleme :

Gerek geçen haftanın gerek ise ağustos genelinin en dikkat çeken hareketlerinden biri para piyasalarında yaşandı


<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/eral_karayazici.jpg" align="left"> Geçen hafta hisse marketleri ağırlıkla yukarı yönlü bir seyir ortaya koyarken BIST 100 endeksi de % 1,8 artış kaydederek ay toplamındaki kaybını % 2,2 ‘ye düşürmüş oldu.

Eral Karayazıcı
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü


Dünya borsalarının ortalama % 3 değer kazandığı Ağustos ayında BIST’te gerçekleşen negatif ayrışma tamamen lokal faktörlerden ( yüksek enflasyon, kredi kuruluşlarının uyarıları ve ekonomi yönetiminin değişebileceğine ilişkin kaygılar ) kaynaklandı.

Tabloyu büyütmek için tablonun üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/01092014_tablo.bmp">

Gerek geçen haftanın gerek ise ağustos genelinin en dikkat çeken hareketlerinden biri para piyasalarında yaşandı ve Mayıs ayında 1,40’a dayanan Euro Dolar’a karşı 1,3130 seviyesine kadar geriledi.

Bir taraftan güç kazanan ABD ekonomisinden ( ve yakında parayı dolara park etmenin ödülü olan faiz oranlarının artacağının bilinmesinden ) bir taraftan da Avrupa Merkez Bankasının önümüzdeki aylarda canlanamayan ekonomiye destek adımları atarak, Euro’yu görece bollaştıracağına ilişkin beklentilerden kaynaklanan bu hareketin devamının nasıl gelişeceği sorusunun yanıtı eylül ayında finans dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olacağa benziyor.

Bugün pusulada hem eylül ayında piyasalar nasıl bir seyre aday sorusuna yanıt arayacak hem de EURO/USD paritesine yönelik beklentilerimizi paylaşacağız.

Eylül Ayında Piyasalar

Önceki yazılarda da paylaştığımız üzere biz FED depremi olarak nitelendirdiğimiz olası faiz artış sinyalini takiben yaşanacak güçlü çalkantının ekim ayından önce başlamasını beklemiyor, 29 Ekim tarihli FED toplantısı yaklaştıkça riskli takvim dönemine girilmiş olacağını düşünüyoruz.

Başka bir deyişle varlık alımlarının sona erdirileceği bu FED toplantısı yaklaştıkça ve takvim ileri sardıkça FED ruleti adını verdiğimiz “ ha sinyal geldi ha gelecek “ stresi ile dalgalı bir seyrin dünya piyasalarına hakim olabileceğini düşünüyor, güncel veri seti ile en geç mart 2015 itibarı ile FED’in faiz sinyali vermesini bekliyoruz.

Meseleye bu yönü ile bakınca da Eylül ayının FED ruleti öncesinde belki de görece güvenli son perde olabileceği görüşündeyiz.

Bu bakıma sonbaharın ilk ayında piyasaların Ukrayna’daki gelişmelerin stresi ile kesintiler yaşansa da temelde Ağustos ayını anımsatan biçimde ılımlı pozitif seyri sürdürmesini daha olası görüyoruz.

Borsa İstanbul

İçsel nedenlerle geçen ay dünya borsaları yükselirken değer kaybeden Borsa İstanbul’un eylül ayında negatif ayrışmayı sürdürmesini beklemiyor, dünyaya paralel bir seyir göstereceğini düşünüyoruz.

Bu bağlamda ağustos ayını 80.300 ‘de tamamlayan BIST 100 endeksinde 78.500 – 84.000 bandında hisse bazı hareketlerin baskınlığında bir eylül ayı yaşanmasını muhtemel görüyoruz.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/01092014_grafik1.bmp">

İç politik cenapta Babacan’ın ekonomi yönetimin başında görevi sürdürüyor olmasını faiz tartışmalarının görece hız keseceği ve genel seçimler öncesi ekonomiye verilen önemin ve gösterilen özenin artacağı bir döneme girileceğinin habercisi olarak yorumluyoruz.

Strateji

Hemen her fırsatta yinelediğimiz üzere Eylül ayını FED depremine adres teşkil edebilecek bir takvim dönemi olarak görmüyoruz.

u nedenle ay içinde özellikle de Ukrayna kaynaklı haber akışına bağlı geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği görüşündeyiz.

BIST 100 endeksinde 78.500 seviyesini eylül ayının taban adresi olmaya aday görüyor, 77.000 desteğinin test edilmesi için güçlü negatif, kısa vadeye yönelik olarak bir aşırılaşma adresi olarak gördüğümüz 75.000 seviyesinin test edilmesi içinse çok güçlü negatif haber akışı gerektiğini düşünüyoruz.

Yukarı yönlü potansiyele ilişkin olarak 84.000 seviyesini eylül ayının tepe adresi olmaya aday görüyor, FED faiz artırımına yönelik fiyatlama geride kalmadıkça Borsa İstanbul’da yukarı yönlü atakları kısıtlı kalmaya mahkum buluyoruz.

Bu nedenle ekim ayından itibaren tasarruf sahiplerinin FED faiz artışı fiyatlamasının yaratabileceği alım fırsatına yönelik olarak hisse senedi portföylerinde belirli oranlarda cephane ( nakit ) oluşturmaya başlayabileceği görüşündeyiz.

DÖVİZ CEPHESİ  ( EUR/USD Paritesi )

Yazının başında da ifade ettiğimiz üzere Euro’nun Dolara karşı fena dayak yediği 4 aylık bir dönemi geride bıraktık.

Ağustos ayında hız kazanan bu hareket ile EUR/USD paritesi 1,31 ‘e dayandı. Euro’nun Dolara karşı kan kaybı daha ne kadar sürebilir sorusuna iki ayrı pencereden yanıt arayalım.

1- Aşağıda aylık veriler dahilinde EUR/USD paritesinin geride kalan 15 yıl gösterdiği seyir yer alıyor. Bizim aşırılaşma ( düşüş ya da yükselişin ulaşabileceği N noktası ) adreslerini öngörmeye çalışırken en çok yararlandığımız teknik analiz göstergesi bollinger bantlarıdır.

Özellikle geri esnemelerde geride kalan 15 yıl boyunca 6 kez test edilen ve tamamında ibrenin yukarı döndüğü adrese bölgesel ev sahipliği yapan bollinger bandı alt zarfının ( aşağıdaki kırmızı çizgi ) 2014 yılı sonbaharında da bunu yineleyebileceği ve EUR/USD paritesinin kısa vadeli de olsa 1,28-1,2840 bandında taban oluşumunu tamamlayarak ibreyi yukarı çevirebileceği görüşündeyiz.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/01092014_grafik2.bmp">

2- Finansta temel faktörlerin teknik değer ve göstergelerden daha önemli olduğuna hiçbir itirazımız yok. Öte yandan 4 aydır doların euro’yu dövmesine neden olan temel argümanların da artık piyasa katılımcılarının önemli bir bölümü tarafından bilindiği ve artık “ bak böyle böyleymiş “ diyerek dolara karşı euro satabilecek kesimin nüfusunun azaldığı görüşündeyiz.

Öte yandan finansal ürünlerin yön tahmininde bulunurken nereye kadar sorusu kadar ne zamana kadar sorusunun yanıtının da önem taşıdığına inanır, öngörüleri oluştururken grafikleri takvim kesitleri ile birlikte yorumlamaya özen gösteririz.

Bu nedenle özellikle de bu haftanın ilk yarısında paritede aşağı yönlü seyrin tempo kazanması ve adeta bir panik satışa dönüşmesi durumunda perşembe günü gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası toplantısını takiben veya hemen öncesinde EUR/USD cephesinde 1,28-1,2840 aralığının test edilmesinin önemli bir alım fırsatı oluşturabileceği görüşündeyiz.

Her ne kadar FED faiz artırımına yönelik fiyatlama sırasında ( önümüzdeki 6-7 ay içinde ) bu cephede 1,25 test edilebilecekse de kısa vade adına 1,28 - 1,2840 bandını eylül- ekim periyodunun taban adresi olmaya aday buluyoruz.

Bu doğrultuda Ocak sonunda 3,27 seviyesini test eden ve ağustos ayını 2,84 ile tamamlayan EURO/TRL cephesinde de geride kalan 7 ayda % 15 geri çekilmeyi ihtiva edecek 2,79-2,81 bandında kısa vadeli taban oluşumunun gerçekleşebileceğini, özellikle de Euro bazında döviz açık pozisyonu olanların bu bölgede defansif stratejilere yönelebileceğini düşünüyoruz.

Ağustos ayını 2,16 seviyesinde tamamlayan USD/TRL cephesinde ise eylül genelinde 2,20 seviyesinin aşılmasını beklemiyor, 2,10 seviyesine gerileme yaşanması durumunda ( FED sarsıntısı öncesinde ) bunun alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Anlık – Günlük Değerlendirmelerimiz

Genel stratejiye yönelik görüşlerimizi her pazartesi BIG PARA ‘da yayınlanan köşe yazımız Pusula ile okurlara aktarırken, haber akışına bağlı anlık değerlendirmeleri & günün içindeki seyre yönelik tahminlerimizi twitter adresimizde ( @eralkarayazici ) ve kısa bilgi notları şeklinde yine BIG PARA’da yayınlanan yazılarımızla düzenli olarak paylaşıyoruz.

 

Hisse Başarıyla eklendi