JP Morgan Türkiye için yatırım tavsiyesi düşürdü

28.08.2014 - 17:02 | Son Güncelleme :

JP Morgan, Türkiye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi

https://i.bigpara.com/i/55big/jp-morgan-chase-co.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/jp-morgan-chase-co.jpg">

JP Morgan tarafından yayınlanan raporda Türkiye'de yaşanan son gelişmeler değerlendirildi ve Türkiye için yatırım tavsiyesi overweight'ten nötral'e düşürüldü.

JP Morgan, Türkiye'de hisse senedi piyasalarında yabancı payının ilk çeyreğe göre artış göstermiş olsa da halen tarihi ortalamasının önemli ölçüde altında olduğunu, ancak küresel arka planda bir sorun, olmadığı sürece yabancı sermaye girişinin iyi huylu olmaya devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Türkiye'de temel meselenin cari açık olmaya devam ettiğini belirten kurum son 4 ayda 12.2 milyar dolar gerileyen açığın Ocak ayında 64.2 milyar dolar olancari açığın Haziran ayında 52 milyar dolara gerilediğini vurguladı.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Avrupa'ya ihracatın iki haneli rakamlarda artmasına karşın MENA bölgesine ihracatın gerilediği ve aynı zamanda Haziran ayı ithalatının yıllık bazda gerilediği hatırlatıldı. Buna bağlı olarak cari açığın yıl sonuna kadar GSYİH'nın yüzde 5.8'ine gerileyeceği öngörüldü.

İŞİD'in bir volatilite kaynağı ve riski olmaya devam ettiğini ancak son 15 yılda bu tip bölgesel istikrarsızlıkların Türkiye piyasaları için bir alım fırsatı sunan gelişmeler olduğu dile getirildi.

Türkiye'nin gelişen piyasalarla aynı performansı göstermesini beklediğini  bildiren JP Morgan bu nedenle Türkiye için yatırım tavsiyesinin overweight (piyasa üstü ağırlık) seviyesinden nötr seviyesine indirildiği belirtildi.

2 yıllık faiz oranlarında 100 baz puana varan bir artışla kendini gösteren faizlerdeki yükselişin üçüncü çeyrekte Türkiye'de banka karları açısından daha zorlu bir ortam oluşturacağı belirtildi.

Bununla birlikte bankaların ikinci çeyrekte beklentileri aşan güçlü bir performans gösterdiği hatırlatıldı.

ECB'nin muhtemel bir niceliksel fevşeme adımı atmasının TL faizleri ve hisse senedi piyasaları açısından olumlu olacağını ve bunun öngörülere yönelik yukarı yönlü bir risk oluşturduğu belirtildi.

Siyaset cephesinde ise Erodağan'ın yerine Başbakan ve Ak Parti başkanı olarak görevi kimin nasılk üstleneceği ve Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi piyasa dostu isimlerin görevlerinin sürüp sürmeyeceği konusunun önem taşıdığı belirtildi.

Yatırım Stratejileri

Kurum Türkiye piyasası portföyünde Sabancı Holding, Halk Bank ve Vakıfbank'a bağlı kalmaya devam ettiğini belirten kurum düşük betası olan Turkcell hisselerini yakında ödeyceği temettü nedeniyle radarında tutmaya devam ettiğini belritti. Kaçınılacak hisseler arasında gelişmelerin tam olarak fiyatlandığının düşünüldüğü Akbank ve Koç Holding hisseleri sayıldı.

 

Hisse Başarıyla eklendi