Kritik haftada bizi neler bekliyor?

30.11.2015 - 16:46 | Son Güncelleme :

Yurtiçinde Rusya ile olan gerginliğin devam etmesi TL cinsi varlıklar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.


İlk olarak turizm şirketlerinin Türkiye satışlarını durdurmasıyla başlayan süreç,  Rusya’nın Türkiye’den satın aldığı beyaz et alımını 1 Aralık itibari ile durdurduğunu açıklaması ile devam etti. Medvedev hafta içi yaptığı açıklamada, hükümetten, Türkiye ile bazı ortak girişim-yatırım projelerinin dondurulmasını içeren önlemler hazırlamasını istediğini belirtti. Ayrıca önlemlerin Türkiye’den gıda ithalatına olan kısıtlamaları da içereceğini ifade etti. Rusya Ekonomi Bakanı ise Türkiye’ye ve Türkiye’den sivil uçuşlara kısıtlama getirebileceklerini söylerken, Türk akımının doğalgaz boru hattı projesi de sınırlamaların hedefi olabileceğini açıkladı. Son olarak ise Rusya’nın 1 Ocak’tan itibaren Türkiye’ye vize serbestisini askıya alacağı açıklandı. Yapılan açıklamalar suların kolay kolay durulmayacağını gösteriyor.

İçeride Cuma günü Moody’s değerlendirmesi takip edilecek. Seçim sonrası belirsizliğin kalkmasıyla not endişeleri biraz olsun azalmıştı. Rusya gerginliği ile artan jeopolitik riskler  ve daha önce belirtilen bankacılık sektörü ile ilgili olumsuz açıklamalar önemli olacak. Perşembe günü ise TÜFE rakamlarını alacağız. TÜFE’nin yıl sonunda yüzde 8’in üzerinde olmasını öngörüyorum. Perşembe günü beklentilerin üzerinde artış görülebilir. Her PPK sonrası TÜFE’ye değinen ve sıkı duruşu devam ettireceğini belirten Merkez Bankası için FED öncesi TÜFE rakamları oldukça önemli.

Haberin Devamı

ECB’den ek parasal genişleme bekleniyor

Haberin Devamı

Draghi son yaptığı açıklamalarda Aralık ayında ek parasal genişlemeye gideceğinin sinyalini vermişti. Avrupa Merkez Bankası’nın yeni bir faiz indirimine gideceği ve varlık alımını genişleteceği yönünde beklentiler oldukça güçlü. ECB üyelerinin mevduat depo faiz oranında indirime gideceği ve bankaların ECB’ye zorunlu mevduat yatırmaları halinde ceza verileceği konuşuluyor. Mevduat faiz oranının yüzde -0.30’a indirilmesi bekleniyor. 3 Aralık’ta yapılacak toplantıda önemli bir karar alınabilir. Ayrıca İsviçre Merkez Bankasının ECB’den sonra faizlerde indirime gideceği spekülasyonu hem euro hemde frankın değer kaybetmesine yol açıyor. ECB’nin ek parasal genişlemeyi erteleyip sadece mevduatlara ilişkin adım atması Euro’nun değer kaybının sınırlı kalmasına neden olabilir.

ABD’de Aralık toplantısı öncesi son tarım dışı

Haberin Devamı

ABD’de Cuma günü istihdam rakamları açıklanacak. Ancak bunun öncesinde Çarşamba günü FED Başkanı Yellen’ın açıklamaları faiz artırımı ile ilgili bize sinyal verebilir. Son toplantı sonrası faiz artırımın sonra atılacak adımlar ve nasıl bir yol izleneceği daha önemli bir hale gelmişti. 2016 yılında faiz artışı hızı konusunda hala bir belirsizlik bulunmakta. Gelelim tarımdışı istihdam rakamına. Ekim ayında 271 bin artış gösteren tarım dışı istihdam ile Aralık’ta faiz artışı olasılığı yüzde 60’lara gelmişti. FED Başkanlarının açıklamaları sonrası şuanda yüzde 78 seviyesinde. Cuma günü açıklanacak veride ise beklenti 200 bin. Beklenti ve üzeri FED için yeterli. Diğer önemli veri ise enflasyon görünümü için takip edilen saatlik kazançlar. Bir önceki döneme göre düşüş bekleniyor. Saatlik kazançlarda beklentilerin üzerinde görülen artış doların değer kazanmasını hızlandırabilir. 

 

 

Hisse Başarıyla eklendi