Piyasalar bugün neyi takip edecek?

28.08.2014 - 11:01 | Son Güncelleme :

Dolar/TL dün PPK kararı sonrası iki haftanın en düşük seviyesi olan 2.1506'i test ettikten sonra yeni güne 2.1580 seviyesinden başladı

https://i.bigpara.com/i/55big/piyasa_5.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Piyasa_2.jpeg">

Geçen hafta beş ayın en yüksek seviyesi olan 2.1892'ye kadar yükselen dolar/TL dün PPK kararı sonrası iki haftanın en düşük seviyesi olan 2.1506'i test ettikten sonra yeni güne 2.1580 seviyesinden başladı.

Merkez Bankası'nın dün faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesine karşın politika faizinde herhangi bir indirim yapmaması ile gerileyen Dolar/TL, iki haftanın en düşük seviyesinde 2.15'in hemen üzerinde bugün güne başladı. Önemli bir seviye olan 2.15 henüz aşağı yönlü de test edilmedi.

Reuters'in haberine göre; TL ve 10 yıllık gösterge tahvilde dün görülen olumlu seyre karşın bankacılar dün bir grup Rus askerinin Ukrayna sınırından içeri girmesi ile artan tansiyonun ardından jeopolitik risklerin de takip edilmeye devam edileceğini belirttiler.

Bugün içeride TCMB'nin ekonomistlerle gerçekleştireceği toplantıda vereceği mesajlar izlenirken bir taratftan da cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan'ın göreve başlaması ardından kabinenin şekillenmesine kadar olan süreç de yakından izlenecek.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Her ne kadar önümüzdeki hafta Avrupa Merkez Bankası'ndan bir karar çıkıp çıkmayacağı kesin olmasa da bankadan kısa sürede yeni bir adım beklenmesi global piyasalardaki olumlu seyre destek olmayı sürdürüyor.

Piyasalar ise bugün TSİ 10:55'te Ağustos ayı Almanya işsizlik, 15:00'da Ağustos ayı Almanya öncü TÜFE, 15:30'da ikinci çeyrek ABD GSYH ve çekirdek PCE verileri ile haftalık işsiliz maaşı başvuruları 17:00'da ise ABD bekleyen konut satışları verileri takip edilecek.

##$HABER_952742$##

Merkez Bankası dün politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini beklendiği gibi yüzde 8.25'te sabit tutarken, faiz koridorunun üst bandını, 75 baz puanlık sürpriz bir indirim yaparak yüzde 11.25'e çekti. Piyasadaki genel beklenti TCMB'nin politika faizinde indirim yapmayacağı ya da küçük bir indirim yapabileceği şeklinde iken, faiz koridorunun üst bandında ise bu ay indirim beklenmiyordu.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi Üst bandın piyasa faizleri üzerinde doğrudan bir etkisi yok ve son dönemde hiç kullanılmadı. TCMB'nin Ocak ayından sonra ihtiyaç duymadığı bir faiz oranını indirmesi TL de olumlu algılandı. Olaya biraz da siyasi açıdan bakarsak TCMB 75 baz puan faiz indirimine gitti. Siyasi olarak olumlu algılanacak bir adım ancak piyasa faizleri değişmeyecek. Piyasa açısından da yüksek enflasyon endişeleri olduğu dönemde faizin sabit tutulması kredibilite açısından önemli bir adım. Herkes istediğini almış görünüyor dedi.

Ancak bankacı ABD faiz artışı gibi risklerin devam ettiğini ECB'den önümüzdeki hafta bir adım gelmemesi halinde kurda 2.15 seviyesinin altında kalıcı bir seyrin kolay olmadığını belirtti.

 

Hisse Başarıyla eklendi