Rusya krizi yayılır mı?

19.12.2014 - 08:34 | Son Güncelleme :

Rusya krizinin Asya ekomomilerine yayılması düşük bir ihtimal olarak görülüyor

https://i.bigpara.com/i/55big/rusya_kriz.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/rusya_kriz.jpg">

Rusya krizinin Asya ekomomilerine yayılması düşük bir ihtimal olarak görülüyor.

Lehman Brothers Holdings Inc. iflas etmesinden aylar önce şirket başkanı, bankanın sermaye pozisyonunun güçlü olduğunu belirtmişti. Geçtiğimiz altı yıl krizlerin sınırlı olduğu tahmininde bulunanlar için zor geçti.

Yine de Asya’daki politika yapıcılar Rusya’nın güçlü bir pozisyondan çöküşü ile mücadele ediyor. Rusya 1997-98 yıllarında gelişen piyasaların krizde olduğu dönemde daha güçlü bir durumda idi. Daralan cari hesap açıkları, düşen petrol ve daha yüksek seviyelerdeki rezervlerin olumlu etkileri ile birlikte Güneydoğu ve Güney Asya ekonomileri 2002’dekine benzer bir durum ile karşılaşabilirler. 2002’de Arjantin’de yaşanan felaket bölgede krizleri tetiklememişti.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Endonezya ve Hindistan para birimlerinin değer kaybetmesinin ardından bu hafta rupi ve rupiaha destek sağladılar. Genişleyen orta sınıfın daha iyi konut, ulaşım ve eğlence için talep göstermesi ile bölgedeki şirketler yurtiçinde kaynaklarını büyüttüler ve böylece yerel sermaye piyasaları finansmana döndü.

##$HABER_970064$##

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Asya-Pasifik baş ekonomisti Glenn Maguire, “Asya genelinde iyi politikalar uygulanıyor. Bazı ekonomiler bütçe açıklarını azalttı ve petrol fiyatlarında düşüş bölge ekonomileri için önemli bir destek sağlıyor” dedi.

Tayland, Malezya ve Endonezya, Asya krizinden bu yana yapısal reformlar gerçekleştirerek hükümet harcamaları ve bütçe açığını azaltıcı adımlar atıyorlar. Bu da rezervlerin artması, faiz oranlarının yükselmesi ve denetimin gelişmesine öncülük ediyor.

Asya-Pasifik ülkelerinin rezervleri 7.3 trilyon seviyesinde.  IMF’in verilerine göre Asya’nın gelişmekte olan ekonomileri dışa bağımlılığı, geçtiğimiz yıl yurtiçi hasıla büyümesinin yüzde 16’sı seviyesindeydi. 1998’de bu oran yüzde 34 idi.

 

Hisse Başarıyla eklendi