Torba yasada takvim belli oldu

02.09.2014 - 09:51 | Son Güncelleme :

Torba yasa için geri sayım başladı

https://i.bigpara.com/i/55big/tbmm_meclis_650_7.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tbmm_meclis_650_7.jpg">

Yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren torba yasa için geri sayım başladı. Emekliden esnafa, öğretmenden taşeron işçiye kadar pek çok kesimin beklediği torba tasarı için takvim belli oldu. 7-8-9 Eylül'de kalan maddeler tamamlanacak.

Y
aklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren torba yasa için geri sayım başladı. Vergi, prim, ceza gibi borçlara yapılandırma imkanı getiren, taşeron işçilere ve madencilere önemli haklar sağlayan düzenleme, 1 Ekim'e kalmadan yasalaşacak. Takvim'in haberine göre; torba tasarının, 62'nci Hükümet'in güven oylamasının ardından yasalaştırılması planlanıyor. İlk 5 bölümü kabul edilen torba tasarının kalan 6'ncı bölümü 7-8-9 Eylül günleri ele alınacak.

İşte torba yasanın getirdiği bazı düzenlemeler:

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Öğretmen ataması yapılacak

40 bin öğretmen ataması yapılacak. Prim borçları yapılandırılacak. Gecikme zammı ve faizleri silinecek. Taksitle ödenecek borç anaparasına yüzde 1.05-1.15 arasında ekleme yapılacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu ve trafik cezası olan 6 milyon taşıt sahibine ödeme kolaylığı sağlanacak. Vergi cezaları silinmeyecek. Vergi asılları ve cezaların tümü yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek. 120 liranın altında kalan trafik cezalarının tahsilinden vazgeçilecek. 12 liranın altındaki karayolu geçiş ücreti cezası alınmayacak. İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak.

Emeklilik torbası

Önümüzdeki günlerde yasalaşacak torba tasarı, çalışan annelere, borçlu Bağ-Kur'lulara, madencilere ve gurbetçilere erken emeklilik imkanı getirirken, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borcu olan emeklilere de büyük kolaylık getiriyor: SSK'lıların yanı sıra, Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da doğum borçlanması yapabilecek. Doğum borçlanması yapılabilecek çocuk sayısı da 2'den 3'e çıkıyor. Böylece çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek. Torba yasa ile borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatacak. Yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor. Bu kapsamdaki yaklaşık 70 bin Bağ-Kur'lunun emekliliğinin önündeki engel kalkacak. Madencilerin emeklilik yaşı aşağı çekiliyor. Mavi Kartlı olarak adlandırılan gurbetçilere de SGK'ya davasız borçlanma hakkı getiriliyor. Çalışan emeklilerin Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlarına yapılandırma imkanı sunulacak. Bu borçların faizleri ve gecikme cezaları silinecek, ana para taksite bölünecek.

 

Hisse Başarıyla eklendi