Türkiye'den çıkıyor mu? HSBC açıkladı...

25.07.2014 - 08:32 | Son Güncelleme :

Hürriyet’in dün duyurduğu HSBC’nin ticari bankacılıkta aldığı küçülme kararı gündem yarattı...

https://i.bigpara.com/i/55big/HSBC_650_78.jpg

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/HSBC_650_78.jpg">

Hürriyet’in dün duyurduğu HSBC’nin ticari bankacılıkta aldığı küçülme kararı gündem yarattı. Bankanın Türkiye’den çıkmak gibi bir düşüncesi olmadığı vurgulanırken, HSBC’nin müşterilerini kategorize ederek hesaplarını kapatması eleştiriliyor.

“Dünyanın yerel bankası...” HSBC’nin faaliyet gösterdiği ülkelerde yerelleşmeye verdiği önemi anlatmak için kullandığı slogan bu. Ancak Türkiye’de aldığı son karar, bu sloganın ve yaklaşımın değiştiğini de gösteriyor. hurriyet.com.tr'den Jale Özgentürk'ün haberine göre; uluslararası vizyonu olmayan “küçük şirketlerin” hesaplarını kapatmaya başlayan HSBC’nin bu kararı şaşkınlıkla karşılandı.

Edinilen bilgiye göre, cirosu 8 milyon doların altında olan müşterileri kapsayan ticari bankacılıkta küçülme kararını, HSBC Türkiye bizzat almadı. Bankacılık sektöründeki dengeleri ve algıyı değiştirmeye aday kararı bizzat İngiltere’deki merkezden çıktı ve Türkiye’ye tebliğ edildi. HSBC’nin faaliyette olduğu başka hangi ülkelerde benzer bir uygulamaya gittiği tam olarak bilinmiyor. Ancak genel merkezin bu kararının arkasında ‘risk ve performans’ vurgusunun olduğu ifade ediliyor. Bir başka değişle İngiltere merkezli HSBC, risk gördüğü ülkelerde performansı düşük alanlarda küçülüyor.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

‘BÜYÜME SÜRECEK’

HSBC’nin ticari bankacılıkta aldığı küçülme kararını duyuran Hürriyet’in dünkü haberi “HSBC Türkiye’den çıkmak mı istiyor” yorumlarına da neden oldu. Ancak HSBC’den gelen açıklamada böyle bir karar olmadığı Türkiye’de büyüme kararının devam ettiği belirtiliyordu.

HSBC’nin bu konudaki açıklaması şöyle:

“HSBC Grubu, yatırım için öncelikli 21 pazardan biri olarak belirlediği Türkiye’de, özellikle ülkenin artan potansiyeline paralel olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bu doğrultuda Türkiye’nin uzun vadeli potansiyeline güçlü bir şekilde inanıyor ve ülkenin yatırımcılara cazip fırsatlar sunmaya devam edeceğini düşünüyoruz. HSBC ekonomistleri, Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılasının 2014’te yüzde 2.2, 2015’te ise yüzde 2.7 oranında büyüyeceğini öngörüyor. Daha uzun vadede ise Türkiye’nin, genç nüfusu, geniş iç piyasası ve uluslararası bağlantılarından faydalanmayı sürdürerek, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almak üzere ilerleyeceğini öngörüyoruz.”

İletişimde kötü strateji

##$HABER_945284$##

DÜN bankacılık kulislerinde HSBC’nin aldığı kararın yanı sıra bu kararın duyurulmasında izlenen strateji de tartışıldı. Bankacılara göre HSBC kamuoyuna herhangi bir vizyon açıklaması yapmadan doğrudan müşterilere ‘hesap kapatma’ şeklinde telefon edip mektup yazmakla yanlış yaptı. Bankacılar, “Bu hem müşteri nezdinde bankanın güven kaybetmesine hem de spekülasyonlara neden oldu. Banka hesap kapatmada düğmeye basmadan önce kamuoyuna küçüleceği alanların yanı sıra büyüme stratejisi ve vizyonunu da açıklasaydı bu önlenebilirdi. Ayrıca bir bankanın KOBİ bankacığı, bireysel bankacılık gibi alanlarda hizmet vermemesi normal. Ancak HSBC gibi bir bankanın müşteriyi ‘büyük-küçük” diye kategorize etmesi de yine müşteri nezdinde hoş bir durum değil” diye konuştu.

Müşteriye veda mektubu

Ticari bankacılıktaki küçülme kararından nasibini alan müşterileri telefonla arayan HSBC, şirketlere hesaplarını kapatmak ve bir başka bankaya geçmek için bir ay süre tanımıştı. HSBC’nin bu müşterilere aynı zamanda ‘veda mektubu’ da gönderdiği ortaya çıktı. Mektup şöyle:

“Hizmet veremeyeceğiz, üzgünüz!

Tarih: 25/06/2014

Önemli Not: HSBC Bank A.Ş.’nin Ticari Bankacılık hizmetlerinde yaptığı değişiklik hakkında bilgilendirme ve hesaplarınızın kısıtlanacağına dair ihbardır.

Değerli Müşterimiz,

HSBC Ticari Bankacılık, uluslararası ticaretteki deneyimi ve küresel uzmanlığı ile özellikle uluslararası alanda iş yapan firmalara en yüksek faydayı sağlamaktadır. Buna karşın, uluslararası ürün ve hizmetlerimize sınırlı ihtiyaç duyan firmalarımıza istediğimiz nitelikte hizmet sağlayamadığımızı görüyoruz.ÇBu yaklaşımın sonucu olarak Sayın Firmanıza Ticari Bankacılık hizmeti sağlamaya devam edemeyeceğimizi üzüntüyle bildiririz.

Hesap kapatma sürecinin Firmanıza etkisini en az düzeye indirebilmek için, Bankamızdaki Ticari hesaplarınız bu mektubumuzun tarihini izleyen 30 gün süresince mevcut haliyle açık kalacaktır. Mektup tarihinden itibaren 30 günlük süre sonunda Bankamızdaki ticari hesaplarınız, hesap kapama işlemlerini tamamlamak üzere kısıtlanacaktır.

Aşağıda belirtilen kural ve istisnalar dışında hesaplarınızdan işlem yapılamayacaktır. Sadece hesap kapatma sürecini tamamlamak üzere yapılacak işlemlere izin verilecektir.

• Şubeyi ziyaret etmeniz durumunda tüm bakiyenizi hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan çekebilirsiniz veya masraf ödemeksizin başka bankaya transfer edebilirsiniz. ATM kanalıyla para çekim işlemi gerçekleştirilemeyecektir.

• Hesabınızdan yapılacak ödemelerle ilgili olarak, mevcutta bulunan ödeme talimatı, çek ödemesi ve kredi ödemesi ile ilgili ödeme işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

Saygılarımızla”

 

Hisse Başarıyla eklendi