Tuzu Kurular

16.12.2014 - 12:46 | Son Güncelleme :

Petrol fiyatları sadece son 3 ayda %40’ın üzerinde değer kaybetti ve son 5 yılın en düşük seviyelerine geriledi


<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/filiz_ozcan_196-196.jpg" align="left">Petrol fiyatları sadece son 3 ayda %40’ın üzerinde değer kaybetti ve son 5 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Buna rağmen OPEC üyeleri petrol üretiminde herhangi bir kısıntıya gitmedi. Global büyüme yavaşlarken ve talep düşük kalırken, OPEC’in günlük 30 milyon varil petrol üretimine devam edecek olması petrol fiyatlarını düşük seviyelerde tutmaya devam edecek. Haziran 2015’teki toplantıda, OPEC’in 1-2 milyon varil üretimde kısıntıya gitmesi dahi, fiyatlarda önemli bir değişikliğe neden olmayacak.

Filiz Özcan
Global Menkul / Stratejist


OPEC üyesi ülkelerden, petrol üretimi kısıntısına karşı olan ülkeler, petroldeki bu %40’lık düşüşe rağmen herhangi bir şekilde ekonomilerinde bir baskı hissetmediler. Petrol fiyatlarındaki düşüşün OPEC üyesi olan bu ülkeler üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu zaten CDS’lerdeki sınırlı değişimden de görebiliyoruz. Bu nedenle bu ülkelerin gelecek dönemde de petrol üretiminde kısıntı konusunda çok istekli olmayacaklarını söyleyebiliriz. Bu ülkeler tuzu kuru olanlar.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/16122014_grafik1.jpg">

(Suudi Arabistan günlük 9.637 milyon varil üretimle en yüksek üretim gerçekleştirirken, Birleşik Arap Emirlikleri 2.797 milyon varil, Katar 1 milyon varilin altında üretim gerçekleştiriyor.)

Ancakkk petrol gelirleri, ülkenin ihracat gelirlerinin %95’ini oluşturan Venezüella için durum aynı değil. Petrol fiyatlarındaki düşüşe karşı yüksek hassasiyet gösteren diğer bir ülke de, doğalgaz ve petrol gelirlerinin bütçesinin yaklaşık %50’sini oluşturan Rusya. Petrol fiyatlarında 100$-105$ civarından düşüş başladığı andan itibaren (Eylül ayından itibaren) Rusya Merkez Bankası 3 kez müdahale ederek toplamda 900 baz puan faiz artırımı ile faizleri %8’den %17’ye kadar çekti. Rusya Merkez Bankası’nın her müdahalesi sonrasında, Rublede değer kaybı daha fazla arttı.

1 – Bari açık nedeniyle kur üzerinde baskı
2 – Kur üzerindeki baskının enflasyonist etki yaratması
3 – Bütçe gelirlerinin azalması nedeniyle borçlanma gereğinin artması
4- Borçlanma gereğinin artması, enflasyonun yükselmesi ve petrol fiyatlarının düşmesi ile GSYH’da düşüş

Bu dört madde üzerine yapılacak her türlü faiz artımı, ekonomiye yük getirmesi ve rezervlerin hızlı bir şekilde erimesi nedeniyle de kuru etkilemeyecek. Bu nedenle bu ülkeler de canı yananlar ve petrol fiyatları bu seviyede kaldıkça daha fazla bedel ödemeye devam edecek ülkeler.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/16122014_grafik2.jpg">

OPEC ülkelerinde sınırlı bir etki görülmesine karşın, Rusya ve Venezuela’da böyle bir kriz yaşanırken, diğer gelişmekte olan ülkeler de olumsuz etkilenmeye başlamıştır ve OPEC ülkelerinden daha fazla bir etkileşim görülmektedir, özellikle de Türkiye, G.Afrika ve Endonezya.

Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...

<ımg border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/16122014_grafik3.jpg">

 

Hisse Başarıyla eklendi