Varant piyasası altıncı yaşında büyümeye devam ediyor

21.10.2016 - 12:45 | Son Güncelleme :

Sermaye piyasalarının gelişiminde ve derinleşmesinde önemli bir rol oynayan türev ürünlerde yatırımcı ilgisi son yıllarla beraber yükselmeye devam ediyor.


Kurumsal yatırıcımlar tarafından genellikle risk yönetimi amacı ile kullanılan türev ürünler, bireysel yatırımcılar tarafında ise çoğunlukla kaldıraç sebebiyle tercih ediliyor. Türkiye’de en gelişmiş türev piyasalardan biri ise varant piyasası. Özellikle bireysel yatırımcılar tarafından tercih edilen varant piyasası, geçtiğimiz günlerde Türkiye’deki altıncı yılını kutladı.  

Varantlar bireysel yatırımcılara kurumsal yatırımcıların eriştikleri yüksek likidite ve dar makasa kolaylıkla ulaşma imkanı sağlıyor. Bunun yanında pay, emtia, döviz, yurtiçi ve yurtdışı endeks dayanak varlıkları ile yatırımcılara geniş bir ürün yelpazesi sunuyor. Ayrıca Türkiye’deki tüm aracı kurum ve bankalardan kolaylıkla işlem yapılabilmesi, bireysel yatırımcıların varantlara kolaylıkla erişmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

Son altı yıldır varantların popülaritesi giderek artıyor. Peki yatırımcılar arasında varantların bu kadar popüler olmasının nedeni nedir? Bu soruyu cevaplamak için öncelikle varantların avantajlarını sıralamak doğru olacaktır.

Limitli zarar, limitsiz kar: Yatırım kuruluşu varantları hak verir, yükümlülük vermez. Kar piyasa fiyatına bağlı olarak sınırsızdır. Zarar ödenen prim ile sınırlıdır.
Düşük işlem komisyonu: İşlem komisyonu, dayanak varlık fiyatının üzerinden değil, varant fiyatı üzerinden alındığı için yatırımcı diğer sermaye piyasası araçlarına göre daha düşük komisyon öder.
Teminat yok: VİOP kontratları veya kredili alım işleminin aksine varant pozisyonu almak için teminat gerekmez.
Yüksek likidite ve dar makas: Piyasa yapıcılık sistemi sayesinde varantlarda yüksek likidite ve dar makas sağlanır.
Stop-out yok: Foreks piyasasının aksine varant vadesi devam ettikçe yatırımcı pozisyonu korunur.
Kaldıraç: Varantlar kaldıraçlı pozisyon almaya imkan kılar. Varantlar özellikle hisse senetlerinde kaldıraç elde etmenin kolay yoludur. 
Sigorta: Yatırımcılar varantları kullanarak portföylerini kolaylıkla sigortalayabilirler.  
Uzun opsiyon stratejilerine imkan verir: Opsiyon alınarak oluşturulabilecek stratejiler varantlar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Spekülasyon, oynaklık, kaldıraç, anapara koruma stratejileri…

Altı yılın ardından İş Varant yatırımcı odaklı anlayışıyla Türkiye’nin ilk ve tek yerli varant ihraçcısı konumunu güçlendirerek yoluna devam ediyor. İş Varant olarak, yatırımcıların varantları kullanarak sürdürülebilir kazançlar elde etmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Bu sebeple de yatırımcıları ücretsiz Varant Akademi eğitimlerine, 0212 350 23 50 nolu destek hattımıza ve www.isvarant.com internet sitemize davet ediyoruz.

 

Hisse Başarıyla eklendi