Yerli yersiz yükselişler

25.11.2014 - 15:06 | Son Güncelleme :

Ekim ayında global piyasalarda etkili olan kayıpların bir kısmını Kasım ayında geri aldık


<ımg class="yeniImg" border="0" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/filiz_ozcan_196-196.jpg" align="left">Ekim ayında global piyasalarda etkili olan kayıpların bir kısmını Kasım ayında geri aldık. Japonya ve Çin Merkez Bankalarının sürpriz genişleyici adımları sayesinde piyasalar rahatladı. Bu dengelenmenin önümüzdeki dönemde bir Noel Rallisine dönüşüp dönüşmeyeceğini izliyor olacağız.

Filiz Özcan
Global Menkul / Stratejist

ABD’de Perşembe günü Piyasaların Şükran günü nedeniyle kapalı olacak olması, Cuma günü de Black Friday nedeniyle Amerikan halkı alışverişte olacağı için, Salı günü açıklanacak büyüme rakamları dışındaki diğer veriler, piyasalar üzerinde etkili olmayacak. ABD’de %2,5 olarak beklenen üçüncü çeyrek büyüme %3,5 açıklanmıştı. Bu rakamın bu hafta %3,3’e revize edilmesi bekleniyor. %3’ün altında ya da %3,5’un üzerindeki bir veri gerçekleşmediği sürece, piyasalar üzerinde bir etkisi olmayacaktır. ABD gibi krizden çıkmaya hazırlanan İngiltere de Çarşamba günü büyüme verileri takip ediyor olacak. %3 büyüme bandına oturmuş büyüme verilerinde bir sapma ancak piyasalar üzerinde etki yaratacaktır.

Yurtiçi piyasalar özellikle son 1 aydır, yurtdışında yaşanan gelişmelerden bağımsız bir fiyatlandırma içerisinde hareket ediyor. TL varlıklara yoğun bir para akışı gerçekleşiyor. Bu dönemde MSCI Türkiye endeksi, MSCI gelişmekte olan endeksin %9 üzerinde bir performans sergiledi. BIST’te yabancı takas oranı %62,56’dan %63,68’e yükseldi.  Bu yoğun ilginin sebebinin TCMB’den olası bir faiz indirimi ve S&P’nin kredi not görünümünde bir değişiklik beklentisi olmadığını geçen hafta bize gösterdi. Böylece yükselişler hem zamanlama hem de boyut olarak yerli yersiz kaldı. Bu dönemde diğer gelişen piyasalar üzerinde gerçekleşen performans nedeniyle piyasalarda yorgunluk beklentisi ve yükselişe katılımın artık zayıflaması nedeniyle, piyasalarda kademeli bir zayıflama bekliyoruz.

ABD’de ve İngiltere’deki büyüme rakamlarından daha çok Perşembe günü gerçekleştirilecek OPEC toplantısının sonuçlarından daha fazla etkilenmemiz beklenebilir. BIST’e para girişinin diğer bir sebebi de petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkının fiyatlandırması ise, bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek OPEC toplantısı risk olarak değerlendirilebilir. Petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan gerileme, OPEC üyeleri arasında rahatsızlık yaratıyor. Üyeler arasında tam bir görüş birliği olmasa da, petrol fiyatlarındaki düşüşün önüne geçmek için petrol üretiminde kesintiye gidilme ihtimali var. Petrol fiyatlarında olası bir tepki hareketi, BIST’teki zayıflığı belirginleştirecektir. Hafta içerinde 82.000 seviyesinin test edilme olasılığını yüksek görüyoruz.  

 

Hisse Başarıyla eklendi